Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zainstalowałem Debiana 3.1r4 uruchomiłem poszedłem do przodu i nawet mam xwindow ale co z myszą? pomocy
terefere ja nie wiem gdzie się to znajduje to moje pierwsze dwa dni z debianem
czt to jest wiersz poleceń?
daj nam wynik
cat /etc/X11/XF86-Config4
Mimo podpowiedzi TBH na początek mógłbyś zainstalować sobie mc (cos jak norton commander)
Zakładam że po uruchomieniu systemu uruchamiają ci się odrazu iksy więc zrób tak:
wciśnij CTRL+ALT+F1
zaloguj się jako root
i wpisz w konsoli
apt-get install mc
mc
i pokaż plik XF86-Config4
znajduje się on w katalogu /etc/X11
ja tego katalogu nie potrafię znaleść.umiem wchodzić na konsolę mam już mc umiem się tym niewięcej posługiwać ,ale nie umiem znaleśc tych katalogów.moje katalogi to kde,mcop,gt,Desktop/Trash
To sa foldery w Twoim katalogu domowym. Polecalbym zrobic tak:
cd /etc/X11/ cat XF86-Config4
i wkleic na forum wynik.
ok znalazłem ten folder i plik:
etc/X11?XF86 Config-4
I co teraz zrobić??
Po 1 wykonuj polecenia jakie ci tu podajemy bo bez tego ani myszki nie uruchomisz ani my ci nie pomożemy.
jeśli jesteś w katalogu X11 wykonaj poniższe polecenie i i pokaż nam zawartość otworzonego pliku
mcedit XF86-Config4
wyskoczyło trochę tekstu po angielsku noi takie opcje
cp/etc/X11/XF86Config-4 etc/X11/XF86Config-4.custom
md5sun/etc/X11/XF86Config-4>/var/lib/xfree86/XF86Config-4.md5sun
dpkg-reconfigure xserver-xfree86
wyskoczyło trochę tekstu po angielsku noi takie opcje
chodzi o to abys na forum umiescil to co jest tam napisane ...
Panowie tylko ja nie wiem jak mam skopiowac z mc
dobra .... skoro dzialaja X'y i KDE ... to biezesz po starcie KDE wciskasz Alt+F2 i tam wpisujesz kwrite /etc/X11/XF86Config-4 ...nastepnie zaznaczasz caly tekst (Ctrl+A) i kopiujesz go (Ctrl+C) ... wciskasz znowu Alt+F2 i wpisujesz konqueror ... wchodzisz na forum i wklejasz (Ctrl+V) ...
ewentualnie jezeli masz dostep przez ftp lub ssh do jakiegos serwera www/ftp to mozesz na niego skopiowac ten plik ...