Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
hej
mam pytanie chciałem wdrożyć sobie projekt wiki, ale jak zobaczyłem ile jest pakietów do tego to wymiękam.. NIe bardzo rozumiem co z czym się je.
Korzystał ktoś z tego?
pozdrawiam
są różne silniki wiki.
różnią się one zastosowaną bazy danych, może to być np. MySQL, PostgreSQL, a może to też być zwykły plik. Składnią poleceń/tagów (np. jak oznaczane są linki), chociaż tutaj wszystko jest dość podobne.
Niektóre silniki są napisane tak, żeby wytrzymały maksymalne obciążenia i utrzymywały ogromne bazy danych taki jest chyba najpopularniejszy silnik: MediaWiki używany m.in. przez Wikipedię. Jeśli interesuje Cię mniejszy silnik, to możesz wypróbować np. WikkaWiki. Jest tam np. miły "ficzer" - możliwość tworzenia tzw. map myśli na spółkę z freemind. Całość działa na MySQL. Jeśli nie chcesz zprzęgać do tego projektu żadnej bazy danych, to myślę, że dobrym wyborem jest MoinMoin lub docuwiki.
www.wikimatrix.org - tu można wybierać do wyboru, do koloru :)