Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chcałem zmienić rezdzielczość kilku wiekszej ilosci zdjec za jednym zamachem. Jezeli ktos zna jakis sposob toprosiłbym o podanie.
Ogolnie rzecz biorac chodzi o zmniejszenie objetosci zdjecia. W gimpie mozna sobie manipulować rozdzielczoscią oraz juz przy smamymm zapisywaniu jpg jakością zdjecia co wpływa na rozmiar lecz nie znalazlem takiej opcji aby zrobić to na kilku wybranych fotach za jednym zamachem.
Ja znam ale tylko pod Shitowym wordem. Bierzesz wstaw obraz z pliku (możesz załadować ile ci się podoba zdjęć) A potem bierzesz zapisz jako stronę www. No i tworzy ci się jakiś katalog Doc w którym masz pomniejszone zdjęcia według własnego widzimisie.
Pozdrawiam.
ps. wstyd mi za siebie ale pod linuxem nie znam sposobu na tą czynność
:] Hehe zawsze to jakis sposob.
Napewno ma ktoś jakas konsolową komende lub sposob okienkowy:]
W sumie to picassa pewnie załatwia sprawe ale bardziej ucieszlbym si ez czegos lżejszego.
zainteresuj się pakietem imagemagick
Każdy mądrzejrzy program do kolekcjonowania/przeglądania fotek ma możliwość przetwarzania, np. gwenview, digikam
feh :-)
Dziex za progsy ale są bydlackie objętościowo:]
Lektura mana feh'a troche zajmie. Czy nie masz może w rękawie tej przykladowej komendy która pozamiata? :]
A może cóś takiego :>
przyboro@fatcat:~$ cat conv.sh #!/bin/bash for i in *; do convert $i -thumbnail 256x192 thumbs/thumb_$i; done przyboro@fatcat:~$
//edit
Oczywiście program convert jest w paczce z imagemagickiem
Dziex Lorenzo :)
Zmieniłem w skrypcie thumbs/thumb_ na new_ i przekopiowywuje skrypt do katalogu z fotami i go odpalam i wszytsko piknie śmiga.
Czy nie utrudniłem sobie życia i to thumbs/thumb_ do czegoś służyło?
na moje oko to on tworzy katalog thumbs w którym będą pliki o nazwach thumb_$1 gdzie $1 odpowiada za starą nazwę pliku
Nie chciało mi się zmieniac na potrzeby postu tego skryptu, który potrzebny mi był do zrobienia stronki z zrzutkami.
Ogólnie to działa tak:
convert <source> -thumbnail <new_size> <destination>
:-)
Nie chciało mi się zmieniac na potrzeby postu tego skryptu, który potrzebny mi był do zrobienia stronki z zrzutkami.
Ogólnie to działa tak:Kod:
convert <source> -thumbnail <new_size> <destination>:-)
Czyli dobrze myślałem ;-)
na moje oko to on tworzy katalog thumbs w którym będą pliki o nazwach thumb_$1 gdzie $1 odpowiada za starą nazwę pliku
No właśnie nie tworzy katalogu.
Katalog musialem sam stworzyć i wskrypcie podac dokladną sciezke.
Mniejsza oto bo działa jak powinien:]
Dziex jeszcze raz.
Mam pytanie.
Do stworzenia swojego katalogu juz w skrypcie zeby nie tworzyc go recznie trzeba go zmodyfikowac w ten sposob: przed petla:
echo `mkdir miniaturki`
?
#!/bin/bash
mkdir $PWD/thumbs[ lub samo mkdir thumbs]
for i in *; do
convert $i -thumbnail 256x192 thumbs/thumb_$i;
done
Na przykład tak
Kod:
echo `mkdir miniaturki`
mozna i tak ale mozna prosciej ... wystarczy samo
mkdir miniaturki