Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Postanowilem sobie zmienic kernela (gdyz mam standardowego, ktory jest od razu po instalacji dystrybucji). Wszedlem na stronke http://kompilacja_jadra_linuxa_26.xt.pl/ i zaczalem isc krok po kroku. Jednakze po wydaniu polecenia make menuconfig wyswietlil mi sie nastepujacy blad:
make[2]: *** [scripts/kconfig/lxdialog/checklist.o] Błąd 1 make[1]: *** [menuconfig] Błąd 2 make: *** [menuconfig] Błąd 2
Co z tym zrobic? Czego nie mam zainstalowanego? Skrypt ver_linux wyswietla nastepujace info:
Linux gry.local.pl 2.4.27-2-386 #1 Wed Aug 17 09:33:35 UTC 2005 i686 GNU/Linux Gnu C 3.3.5 Gnu make 3.80 binutils 2.15 util-linux 2.12p mount 2.12p module-init-tools 3.2-pre1 e2fsprogs 1.37 jfsutils 1.1.7 reiserfsprogs 3.6.19 xfsprogs 2.6.20 PPP 2.4.3 nfs-utils 1.0.6 Linux C Library 2.3.2 Dynamic linker (ldd) 2.3.2 Procps 3.2.1 Net-tools 1.60 Console-tools 0.2.3 Sh-utils 5.2.1 udev 056 Modules Loaded af_packet ehci-hcd usb-uhci usbcore via82cxxx_audio ac97_codec uart401 sound soundcore ide-scsi scsi_mod 8139too mii crc32 ide-cd cdrom rtc ext3 jbd ide-detect via82cxxx ide-disk ide-core unix
Prosze o pomoc.
Dzieki! Dziala :)
To ja podrzucę link do dokumentacji http://qref.sourceforge.net/Debian/reference/ch-kernel.pl.html
moim zdaniem więcej zalet ma metoda z tworzeniem bzimage czyli niedebianowa.
Uwazam, ze wlasnie lepiej samemu jadro skompilowac (tak jak i wiekszosc oprogramowania). Mozna sie wtedy wiecej nauczyc. A jak automat wszystko robi, to dla mnie troche sie mija z celem, bo automat robi wszystko za nas i nawet nie wiemy co i gdzie. A jak sie robi samemu to wszystko w glowie zostaje. ;-]
Uwazam, ze wlasnie lepiej samemu jadro skompilowac (tak jak i wiekszosc oprogramowania). Mozna sie wtedy wiecej nauczyc. A jak automat wszystko robi, to dla mnie troche sie mija z celem, bo automat robi wszystko za nas i nawet nie wiemy co i gdzie. A jak sie robi samemu to wszystko w glowie zostaje. ;-]
Zgadzam się. Polecam http://www.nl.linuxfromscratch.org/ do celów edukacyjnych. :)
nie chcę tworzyć nowego tematu a ten najbardziej pasuje do problemu, który chcę przedstawić.
Nie jestem jeszcze mocny i napewno nie czuje się na siłach aby samodzielnie skompilowac jąderko ze źródeł dlatego bazuje na automatycznych kompilacjach. I teraz moje pytanie:
dlaczego podczas instalacji Etcha z neta i nastepnie podmianie repozytorów na sida ładuje mi nowe jądro, a po instalacji sarge z płyt i podstawieniu identycznego repo po1sze nie ładuje mi nowego jądra a po 2 w repozytoriach nie mam żadnych obrazów kernela oprócz mojego obecnego? W repo mam 2 wpisy
deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ sid main contrib non-free
deb-src http://ftp.pl.debian.org/debian/ sid main contrib non-free
Kiedyś jak przechodziłem z sarge na sida na innych repozytoriach to nowe jądro się wgrało.
EDIT: opsss nie do końca przeczytałem temat. Jednak moje pytanie jest z goła odmienneale już trudno liczę na wyrozumiałość i odpowiedź.
Nie rozumiem pytania. Jeśli chcesz zainstalować nowe jądro z repo wpisz apt-get install linux-image-x.y.zz-z-w ( taki sposób oznaczania wykorzystywany jest w debianie).
Gdzie x przyjmuje wartość 2 ( jak do tej pory ), y to seria ( wersja jądra ) do wyboru 4 lub 6 (jak na desktop 6 jak na serwer 4), zz nr jądra obecnie najnowszym stabilnym według kernel.org jest 18.3 ( nie wiem czy już w sidzie jest ) w odpowiada za architekture twojego procka ( na przykład dla Athlonów XP instalujesz jądro z końcówką k7. Podsumowując
powinieneś wpisać z root`a poleceni apt-get install linux-image-2.6.18-1-w ( to jajko powinno być w sidzie ).
EDIT
rzyć się nie pisze przez rz o ile mi wiadomo chyba że to celowe.. :P
Przepraszam, że napisałem troche niezrozumiale ale była 2.30 w nocy a ja całą sobote walczyłem z tym linuxem.
Wiem jak się instaluje kernela. Problem w tym, że nie ma żadnych obrazów jajka w moim repo :(
A teraz jeszcze raz:
Instaluje Etcha z płytki netinstall. Zamieniam mu repo na Sida i mam jajko 2.6.18-2-k7 jesto ono w repo i po dist-upgrade do sida samo się ładuje.
Instaluje Sarge z płyty, podstawiam mu repo z sida (takie samo jak miałem przy przechodzeniu z Etch->Sid) i w pakietach nie mam żadnych nowych obrazów jajka. Dlatego moje pytanie skąd to się bierze?...
Oczywiście wszystko robie na systemie bazowym bez żadnych innych pakietów.
Mam już swoje upragnione jądro. Z Etcha zrobiłem upgrade ponieważ z Sarge nie było tych pakietów nie wiem dlaczego. Rozwiązało to wiele moich problemów ze sprzętem.
Pozdrawiam
Mam już swoje upragnione jądro.
A ja mam dwa :)
PS. Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać, od dodania swojego komentarza. Proszę wybaczyć...
hehe ;p
Mephysto
Problem mógł wynikać z tego że jajka od 2.6.16 w górę przeszły na initramsf.