Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-11-10 17:51:00

bob101 - Użytkownik

bob101
Użytkownik

problem z instalacja, hellp me

Witam:)
Sorki ze nie ma polskich znakow ale jade z LiveCD Knoppix:)
Wiec, mam problem z instalacja a dokladnie chodzi o to ze:
kupislem sobie Linux + Extra z dystrybucja Debiana:) sa tam 3DVD i wszystko fajnie:) Instalacja w PL i jade sobie pokolei wszystkie kroki instalacyjne. Podstawa sie zainstalowala czyli tryb konsolowy. Uruchomilem od nowa laptopa by nagrac srodowisko graficzne i inne pakiety. Wchodzi piekie do bace-config, pokolei wszystko ustawiam czas, haslo roota, uzytkownikow no i przychodzi do wybrania pakietow, robi skanowanie plytek 1DVD prosi o 2DVD wszystko fajnie, potem zaznaczam ze chce zainstalowac srodowisko graficzne no i OK! Zaczyna jakby szukac danych (ktore znajduja sie na DVD) ale zaraz wyskakuje informacja ze wystapil jakis problem ktory moze byc spowodowany brakiem wolnego miejsca lub inna przyczyna... (miejsca mam 20GB). no i wywala mnie do menu glownego base-configa. Nie wiem o co mu chodzi. No bo na poczatku myslalem ze mi nie czyta plytki no ale przeciez uruchomilem z niej instalatora to chyba ja czytak. Mnie wyglada to na to chodzby nie umial znalesc katalogu z srodowiskiem graficznym czy cos takiego... Co wy mozecie od tym powiedziec, prosze o pomoc. Dzieki pozdrawiam:)

#2  2006-11-10 18:10:51

Ryszard - Piwo DUG

Ryszard
Piwo DUG

Re: problem z instalacja, hellp me

na boot 50MB
na swapa 512 lub 1024 zalezy tu co macie w kompie
na systemową 10G
na home reszta wolnego miejscsa
jak zainstaluje ci system to zainstaluj srodowisko
apt-get install kdm lub gdm
apt-get install kde,lub gnome lub fluxbox
apt-get install xserver-xorg-core
lub apt-get install  x-window-system
apt-get install xfonts-base xfonts-100dpi xfonts-75dpi
apt-get install kde-i18n-pl
apt-get install alsa-base

http://img196.imageshack.us/img196/3770/freebsde.jpg

#3  2006-11-10 19:12:50

bob101 - Użytkownik

bob101
Użytkownik

hmm... zobacze jeszcze raz czy z tymi partycjami jest wszystko ok.
No ale to jest tylko srodowisko graficzne, ale mnie sie nie zainstalowaly zadne pakiety nawet mc itp:( co mam to wszystko ręcznie instalować?

#4  2006-11-10 22:33:23

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

w Debianie domyslnie (instalacja systemu podstawowego) nie isntaluje sie wiele ... reszte trzeba doinstalowac recznie (ew. przy pomocy tzw. zadan) ... osobisie polecam do instalacji aptitude ... jakby byly problemy to podaj komunbikat ktory wywalil i zawartosc /etc/apt/source.list ...

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

Stopka forum