Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Mam problem z instalacją karty sieciowej w Debianie. Moja płyta główna to Asus A7V600- X ze zintegrowaną kartą sieciową. Kolega mówił że moze być to też wina chipsetu, mój to: Via VT8377. Internet ciągne z kablówki (vectra), adres mam przydzielany przez DHCP. I o ile system ją wykrywa to nie moge jej zainstalować. Próbowałem dodać wpis do
/etc/network/interfaces
ale też nie działa.
A oto co wyskoczyło po wpisaniu ifup eth0:
Internet Software Consortium DHCP Client 2.0pl5 Copyright 1995, 1996, 1997, 1998, 1999 The Internet Software Consortium. All rights reserved. Please contribute if you find this software useful. For info, please visit http://www.isc.org/dhcp-contrib.html sit0: unknown hardware address type 776 sit0: unknown hardware address type 776 Listening on LPF/eth0/00:11:2f:3c:75:37 Sending on LPF/eth0/00:11:2f:3c:75:37 Sending on Socket/fallback/fallback-net DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 3 DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 3 DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 3 DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 7 DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 11 DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 13 DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 9 DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval 11 No DHCPOFFERS received. No working leases in persistent database. Exiting. Failed to bring up eth0.
Na windzie zmieniłem mac sieciówki na mac modemu i działa chociaż dioda na karcie krzyczy na pomarańczowo.
Mam problem z instalacją karty sieciowej w Debianie. Moja płyta główna to Asus A7V600- X ze zintegrowaną kartą sieciową. Kolega mówił że moze być to też wina chipsetu, mój to: Via VT8377. Internet ciągne z kablówki (vectra), adres mam przydzielany przez DHCP. I o ile system ją wykrywa to nie moge jej zainstalować. Próbowałem dodać wpis do
Kod:
/etc/network/interfacesale też nie działa.
pokaz ifconfig -a oraz zawartosc /etc/network/interfaces
No DHCPOFFERS received.
problemem jest niemoznosc skomunikowania sie z dhcp (nie dostaje odpowiedzi)
Na windzie zmieniłem mac sieciówki na mac modemu i działa chociaż dioda na karcie krzyczy na pomarańczowo.
po co ? czy bez tego dzialalo ? ... bo moze pod Debianem tez trzeba ...
A więc tak:
najpier ifconfig:
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:11:2F:3C:75:37 BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b) Interrupt:193 Base address:0x8000 lo Link encap:Local Loopback LOOPBACK MTU:16436 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b) sit0 Link encap:IPv6-in-IPv4 NOARP MTU:1480 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:0 RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)
teraz plik interfaces:
iface eth0 inet dhcp iface lo inet loopback
(troche kombinowałem )
a z mac'iem jest tak że normalnie nie działa. Dopiero pod windą zmieniłem adres sieciówki na adres modemu i zadziałało, wczesniej łączyłem się przez usb. Podejżewam że na debianie też musze zmienić mac, ale na stałe. Czytałem jakiegoś arta z dug.net o zmianie adresu mac ale tam jest tylko chwilowo.
Problem jeszcze w tym że karta sieciowa chyba wogóle nie jest zainstalowana. Normalnie ją wykrywa ale nigdzie się nie moge dopatrzeć żeby była zainsatalowana.
zmien eth0 na eth1
iface eth1 inet dhcp iface lo inet loopback
a z mac'iem jest tak że normalnie nie działa. Dopiero pod windą zmieniłem adres sieciówki na adres modemu i zadziałało, wczesniej łączyłem się przez usb. Podejżewam że na debianie też musze zmienić mac, ale na stałe. Czytałem jakiegoś arta z dug.net o zmianie adresu mac ale tam jest tylko chwilowo.
Problem jeszcze w tym że karta sieciowa chyba wogóle nie jest zainstalowana. Normalnie ją wykrywa ale nigdzie się nie moge dopatrzeć żeby była zainsatalowana.
00:11:2F:3C:75:37 czy to jest normalny mac twojej karty ? ... jezeli tak to twoja karta jest widziana jako eth0 i wydaje sie byc zainstalowana (chyba ze ma jakies specjalne wymagania) ... mozesz sprobowac recznie (jednorazowo) przy pomocy ifconfig zmienic mac, potem odpalic siec (z eth0 i dhcp - ifup eth0 ...) i zobaczyc czy mozesz sie polaczyc ... jezeli zmiana maca pomoze wpiszesz odpowiednia regulke do plikow startowych i bedzie "na stale"
czy twoj modem ma jakies swoje IP (jest routerem) lub masz inny komputer z karta sieciowa (oraz kable krosowy / switch) ? bo jezeli tak to mozesz przetestowac sama karte ... i zobaczyc czy jest dobrze obslugiwana przez linuxa ...
w koncu udało sie :) net dziala na zmienionym adresie mac na adres modemu. Teraz potrzebuje zatwierdzic ten mac na stale. Jak to zrobic ?
wpisz w /etc/network/interfaces zaraz po `iface eth0 dhcp`
hwaddress ether MAC:ADRES:MODEMU
lub (znacznie mniej eleganckie) dopisz komende zmieniajjaca mac adres do /et/init.d/networking (na poczatku czesci wykonywanej dla parametru start)
zadziałało po wpisaniu do networking
ifdown eth0 ifconfig eth0 hw ether xx:xx:xx:xx:xx:xx ifconfig eth0 up ifup eth0
tylko taki mały problem teraz, a nawet dwa. Jak udało mnie się połączyć z netem to wszystko jakoś tak długo się uruchamiało, nawet zwykły kwrite. Drugi problem, to to że po dodaniu (wczesniej musiałem osobno z konsoli włączyć) "ifup eth0" komp po restarcie zwiesza się przy ładowaniu kde. Może nie tyle co zwiesza ale długo myśłi i nic nei wymyśla. Dzieje się to zaraz po ekranie powitalnym przy drugiej ikonce. Nie pamiętam co tam dokałdnie pisze ale coś z ładowaniem ustawień systemowych.
W tej samej sesji dodałem jescze jedną dodatkową rozdzielczość (standardową 1280x1024) ale nie wiem czy ma to jakiś wpływ na to.
Jest coś co moge zrobić żeby to naprawić ??
sproboj dodac ten wpis do /etc/network/interfaces i potem zatrzymac cala siec lub zrestartowac system ... i uruchomic ja /etc/init.d/network start (przy restarcie powinno wykonac sie automatycznie)
co do dlugiego uruchoamiania to zobacz w top co zrzera procesor ... pokaz /proc/meminfo oraz wynik `netstat -a -i eth0`
Drugi problem, to to że po dodaniu (wczesniej musiałem osobno z konsoli włączyć) "ifup eth0" komp po restarcie zwiesza się przy ładowaniu kde.
gdzie to dodales ... bo domyslnie jest startowany skrypt /etc/init.d/network uruchamiajacy siec ...