Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
ma mdosc i nie wiem co robic
ufo:/home/ufo# dpkg-reconfigure xserver-xorg
xserver-xorg postinst warning: not updating /etc/X11/X; file has been
customized
o co w tym chodzi
chyba chodzi o to http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=5565
super ale nic z tego nie umiem wyciagnac :(
Gdzieś mi się kiedyś obiło o uszy, że jak wczesniej grzebałeś w pliku xorg.conf recznie to nic z tego nie bedzie (cały czas bedzie wywalać ten błąd).Proponuje wyedytować znowu plik konfiguracyjny i zmienić wszystko ręcznie.
bald jest nadal ale z xami sie juz chyba uporalem :) teraz chodzi ok
xserver-xorg postinst warning: not updating /etc/X11/X; file has been customized
Code:
dexconf; rm /etc/X11/X; dpkg-reconfigure xserver-xorg
Mialem to samo kiedyś tomo mi pomogło
to o co w tym chodzi??
Code:
dexconf; rm /etc/X11/X; dpkg-reconfigure xserver-xorg
jak kto wklepiesz w konsolce i zrobisz dpkg xorg to NIe bedziesz miał tego
xserver-xorg postinst warning: not updating /etc/X11/X; file has been customized
Jasne !!!
super sprawdze, ale na co te nerwy ja dopiero poczatkuje w tych sprawach :) nie qmam jescze wszystkiego :)
na co te nerwy
to nie nerwy, to przekaz podprogowy lub intesywny bodziec do nauki, jak kto woli ;)
kiedyś to docenisz ;)
duzo rzeczy juz robielm sam w niektorych sprawach nie potrafies sobie poradzic dlatego pukam tutaj
post w poscie posypaly mi sie xy nie moge nic zrobic teraz pisze z knoppix i mam pytanie jak wylaczyc start xow nie majac nawet dostepu do logownai systemu (gdy wystartuja xy system stoi) i czy moge np. z knoppixa operowac plikami na partycji debiana najelpeij to bym wywalil xorg.conf i wstawil na nowo backupa
jak wylaczyc start xow nie majac nawet dostepu do logownai systemu (gdy wystartuja xy system stoi)
uruchom system w trybie single (recovery mode)
czy moge np. z knoppixa operowac plikami na partycji debiana najelpeij to bym wywalil xorg.conf i wstawil na nowo backupa
tak, możesz
tylko jak prubowlame wszytskich rzeczy o jakich wiem :( chodzi oczywiscie o operownaie partycjami z pod knoppixa
no wlasnie tez mam problem z xorgiem, dpkg-reconfigure xserver-xorg niedziala, x11/xorg.conf jest pusty a w xorg.0.log pisze cos takiego
X Window System Version 7.1.1 Release Date: 12 May 2006 X Protocol Version 11, Revision 0, Release 7.1.1 Build Operating System: UNKNOWN Current Operating System: Linux debian 2.6.8-2-386 #1 Tue Aug 16 12:46:35 UTC 2005 i686 Build Date: 07 July 2006 Before reporting problems, check http://wiki.x.org to make sure that you have the latest version. Module Loader present Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting, (++) from command line, (!!) notice, (II) informational, (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown. (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Fri Nov 17 19:02:24 2006 (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf" Data incomplete in file /etc/X11/xorg.conf At least one Device section is required. (EE) Problem parsing the config file (EE) Error parsing the config file Fatal server error: no screens found (WW) xf86CloseConsole: KDSETMODE failed: Bad file descriptor (WW) xf86CloseConsole: VT_GETMODE failed: Bad file descriptor
niemam pojecia od czego zaczac co robic czy cos zle wczesniej zrobilem, macie jakis pomysl?
Sekcja Device Ci uciekła z pliku xorg.conf, dude.
Błąd w składni pliku.
ndpkg-reconfigure xserver-xorg niedziala
a cos mowi o tym dlaczego nie dziala ? bo generalnie skoro plik konfiguracyjny jest pusty to nie dziwne ze X'y nie chca wstac ...
czesc
mam inny problem , byłem kiedyś na madrivie i nie miałem problemu w ustawienia xorg.conf ale w debku sobie nie radze przy konfiguracji ręcznej od
klawiatury , karte graficzną i myszy
Monitor Samsung SyncMaster713N
karta XFX GeForce 6800XT
klawiatura ibox K100
mysz stabdardowa A4tech
Section "InputDevice"
Identifier Generic keyboard
Driver Kbd
Option Corekeyboard
Option XkbRules xorg
Option XkbModel pc105
Option XkbLayout pl
Option XkbVariant XKB
Option XkbOptions altwin:meta_win
EndSection
Device
Identifier GeForce 6800 XT
driver nvidia
PCI:0:0:0 =tu nie wiem co mam wpisać
video ram 128000
jak masz pust xorg.conf to co sie dziwisz, jaka masz karte. monitor i jakie stery masz załadowane do karty, napisz i wtedy mozna cos wywnioskowac
PCI:0:0:0 =tu nie wiem co mam wpisać
Ja niczego nie wpisuje. Lepiej pokaż co masz w Xorg.log
Add Marcin a masz xorga czy xfree86?
a nvidia-xconfig nie zalatwi sprawy? albo dpkg-reconfigure
Pozdrawiam
mam xorga a dpkg-reconfigure robie co jakis czas i wywala błąd
pokazał bym co mam w xorg.log ale nie moge wejsc w kde bo instalowałem bez srodowiska graficznego
stery kernel-nvidia do wersji etch
karta XFX GeFroce 6800XT monitor Samsung SyncMaster713N
xorg.conf nie mam pusty i przy każdym rekonfiguracji wchodzę w mc i dokonuje czyszczenia po poprzednim xorg.conf
Prosty sposób na wygenerowanie pliku xorg.conf.
Wykonujemy z roota:
cd Xorg -configure
Testujemy plik konfiguracyjny:
X -config ~/xorg.conf.new
Jeśli działa, to kopiujemy do /etc/X11/xorg.conf. Ewentualne nanosimy poprawki, rozdzielczości, itp.
no nie stety nic nie dało posypało błedami , a zastanawia mnie jedna sprawa , skoro sterownik jest na moja karte to czemu konfigurator sam nie przydzielił odpowiednich opcji wymaganych przy karcie
juz drugi dzien sie mecze z sterami
a to wynik po :
cd
Xorg -configure i X -config ~/xorg.conf.new
http://img108.imageshack.us/my.php?image=zdj281cie009je5.jpg