Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
witam
mam zadanie do zrobienia. musze stworzyc plytke live z linuxem. po odpaleniu sie plytki program ktory mam napisac ma wywalic jakiekolwiek istniejace partycje jakie sa na dysku (ktorego sam ma wykryc), stworzyc partycje na swap 1gb i reszte na /
wszystko ma byc napisane w bashu.
zacialem sie juz na samym poczatku bo niewiem jaki program uzyc w celu wywalenia wszystkich partycji i zalozenia nowych. z reszta se poradze
bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc
zainteresuj się programem sfdisk. Umożliwia on partycjonowanie przez pliki wsadowe. Miłego tworzenia.
no cos on nie chce dzialac. nie formatuje jak trza.
a jak zrobic zeby zmienic np w fstabie dysk pod ktory bedzie zamonowany / i swap
chodzi o to zeby nie zmieniac calego pliku tylko to co trzeba. przyda mi sie tez to do zrobienia innego projektu. tak jak np chcialbym napisac program w basu ktory bedzie zmienial port ssh na ktorym nasluchuje a nie caly plik.
no cos on nie chce dzialac. nie formatuje jak trza.
*fdisk chyba tylko tworzy partycje do zakladania systemu plikow (formatowania) sluzy mkfs
a jak zrobic zeby zmienic np w fstabie dysk pod ktory bedzie zamonowany / i swap
chodzi o to zeby nie zmieniac calego pliku tylko to co trzeba. przyda mi sie tez to do zrobienia innego projektu. tak jak np chcialbym napisac program w basu ktory bedzie zmienial port ssh na ktorym nasluchuje a nie caly plik.
sed 's#STARY_WPIS#NOWY_WPIS#g' PLIK >/tmp/zamiennik; mv -f /tmp/zamiennik PLIK
STARY_WPIS moze byc wyrazeniem regularnym ... w NOWY_WPIS mozesz wykozystywac wybrane podwyrazenia starego ... zamiast pliku tymczasowego mozna uzyc np. zmiennej ...
zobacz man sed i man ed (tam sa opisane wyrazenia regularne sed'a)
ok dzieki. poczytam
sorki za moze wydawajace sie wam banalnie proste pytania ale nie wgebialem sie zabardzo w proces instalacji systemu linux na dysku.
czy po sformatowaniu dysku trzeba zaznaczyc ktoras partycje jako bootujaca ?
czy po sformatowaniu zalozeniu fs-ow na dysku wystarczy tylko podmontowac dysk przekopiowac wczesniej zrobione distro i zrobic odpowiednie wpisy w fstab i menu.list oraz zainstalowac gruba na dysku ?
czy moze cos jeszce trzeba kombinowac zeby sie system pozniej z dysku odpalil ?
dzieki za odpowiedzi
czy po sformatowaniu dysku trzeba zaznaczyc ktoras partycje jako bootujaca ?
jezeli grub laduje w MBR nie ma takiej potrzeby
czy po sformatowaniu zalozeniu fs-ow na dysku wystarczy tylko podmontowac dysk przekopiowac wczesniej zrobione distro i zrobic odpowiednie wpisy w fstab i menu.list oraz zainstalowac gruba na dysku ?
tak powinno wystarczyc 9zwroc uwage na kopiowanie z odpowiednimi atrybutami i zalozenie katalogow ktorych kopiowac nie trzeba lub nawet lepiej tego nie robic) - /dev /proc /sys /tmp
PS nie uzywaj terminu "sformatowanie dysku" jako "partycjonowanie" ...
jaka komenda obcinac linijki po poleceniu
fdisk -l | grep dev
zawsze pierwsza linijka to jaki dysk itp a mi chodzi o to zeby pokazalo jakie sa partycje a nie dysk
nie chce zeby poazywalo mi
Disk /dev/sda: 80.0 GB, 80060424192 bytes
o to chodzi:
fdisk -l | grep '^/dev'
... grep potrafi duzo przeczytaj `man egrep`
ok dzieki
holera niemoge znalezc programu ktory po wypisaniu prostej komendy zalozy partycje (uzywajac reszty wolnego miejsce) ext3
holera niemoge znalezc programu ktory po wypisaniu prostej komendy zalozy partycje (uzywajac reszty wolnego miejsce) ext3
popatrz na opcje sfdisk ... ewentualnie pokombinuj cos na pozuiomie skryptu (odczytanie ile miejsca mamy i podanie do sfdiska) ... komenda ta (zwlaszcza jezeli ma byc wykonywana w skrypcie) nie musi byc prosta ;-)
ok teraz mam problem z grubem
nie jestem pewien czy po komendzie grub-install ma byc /dev/hda czy /dev/dysk oznaczajacy czy to sda czy hda itp
nie wiem jak rozpoznac pozniej jaki ma byc wpis w menu.list
po grub-install ma byc to samo urzadzenie (/dev/xxx) na ktorym zakladales partycje ...
Edit:
przepisanie tego uzadzenia na notacje grub'a bedziesz mial w /boot/grub/device.map ... pamietaj ze grub numeruje partycje od 0 a nie od 1 ...
Strony: 1