Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Do wczoraj miałem fluxa odpalanego przez startx z konsoli i wszystko działało. Ale z ciekawości zainstalowałem Xfce. Działał doskonale, ale Fluxboxa nie potrafiłem już włączyć. Startx uruchamiał już XFCE. O ile we fluxie jest opcja do przełączania zainstalowanych WM, to w Xfce niczego takiego nie ma. Pomyślałem, że problem rozwiąże instalacja GDM i wybór spod niego. Niestety, wprawdzie Fluxbox jest do wyboru, ale się nie włącza. I dlatego mam pytanie. Gdzie są ustawienia GDM odpowiadające za wyświetlane menadżery okien (przy okazji usunąłbym awaryjnego Gnome'a... jest wymieniony, ale z braku Gnome'a oczywiście się nie uruchamia)? I gdzie mogę znaleźć ustawienia tych menagerów( by uruchomić Fluxboxa)?
wystarczy dać
startx fluxbox
lub wyedytować symlinka /etc/alternatives/x-window-menager
Zrob aby plik ~/.xinitrc mial zawartosc:
exec startfluxbox
Z konta roota
update-alternatives --config x-window-manager
Hmm... Przestawiłem domyślnego menadżera okien na Fluxboxa i nadal piszę spod Xfce. Startx fluxbox sypie mi błędami (przewija mi ekran więc nie mogę wkleić, ale to co widzę tyczy się xterma...) i w sumie skończyły mi się pomysły...
Problemem jest menedżer sesji. Xfce go ma a Flux już nie.
http://fluxbox.sourceforge.net/docbook/pl/html/app-setup.html
Tylko jak to obejść? Wpisałem do .xinitrc samo
exec startfluxbox
i owszem, system próbował wystartować wtedy Fluxboxa, ale po chwili znów wylądowałem w konsoli. Zresztą po poleceniach było widać, że odczytał startup z ~/.fluxbox bo załadował ideska. Jak ominąć/wyłączyć menadżer sesji?
Usunąć albo przenieść symlinka /etc/alternatives/x-session-menager
Po usunięciu symlinka fluxbox nadal nie startuje (nie odpalają się nawet X-y)a próba odpalenia xfce kończy się uruchomieniem X-ów i tylko ich. Tzn. mam szary ekran i mogę poruszać myszką. Gdy spróbowałem z GDM-a wtedy xfce zadziałało, ale fluxbox nie. Hmm...
do xinitrc wpisz exec fluxbox na końcu lini nic więcej