Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam jakie macie propozycje i rozwiazania sieci w ktorej klientom bede besposrednio z dhcp dawal publiczne ip? jaka topologie proponujecie czy ktos ma siec w ktorej ludki nie sa za natem tylko maja bezposrednio zewn adresy? jak rozwiazac to najlepiej i optymalnie. np terminal (modem) > router (linux-debian) i co dalej (mam ponad 250 adresow publicznych, cala klasa C, dlatego chce bezposrednio zewn ip przydzielac, i zeby debian mi pilnowal podzial lacza i takie tam)
Prosze o przyklady topologii i rozwiazan :)
Pozdrawiam
To że adresy są publiczne nic nie zmienia, możesz łączyć kompy kak w zwykłym LANie.
Ja bym rozdawał te publiczne ip przez pptp , albo pppoe , masz w tedy na routerze możliwość ograniczenia pasma dla ruchu między klientami i nie marnujesz adresów ip.
To że adresy są publiczne nic nie zmienia, możesz łączyć kompy kak w zwykłym LANie.
Ja bym rozdawał te publiczne ip przez pptp , albo pppoe , masz w tedy na routerze możliwość ograniczenia pasma dla ruchu między klientami i nie marnujesz adresów ip.
Ale ja mam siecbezporzewodowa, i czy masz jakies fajne materialy o pptp, albo pppoe, czy nie da sie dzielic po zwyklym htb w debianie ?
Wszystko się da dzielić przez HTB , HFSC .. niezależnie od tego , czy to pptp , czy pppoe, czy zwykły ruch ip.
a jaka jest topologia u ciebie i dzielenie pasma oraz uwierzytelnianie userow ? czy masz podsicec czy na zewn ip ludkow ?
U mnie jest akurat bałagan w sieci, więc lepiej sie nie wzoruj ;]
Kilka setek userów biega we wspólnej podsieci 10.0.0.0/8 , dobrze że mam filtry na APekach i jest względny spokój. User może gadać tylko z bramą.
Publiczne IP przydzielam bezpośrednio, tzn mam całą podsieć /24 przeroutowaną na interfejs LAN , userzy z publicznymi IP mają swoją bramę.
Adresy IP przydzielane przez DHCP po adresie MAC.
Autoryzacja po adresach mac przy pomocy RADIUS-a.
Autoryzacja po adresach mac przy pomocy RADIUS-a.
ja mam uwierzytelnianie w iptables. czy ciezko postawic radiusa ? i jak on sie sprawuje ?