Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-09-28 13:18:29

Liszek - Nowy użytkownik

Liszek
Nowy użytkownik

Dokładanie dysku do kontrolera SCSI

Witam wszystkich.

Czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie czy jak podłaczam kolejny dysk do kontrolera SCSI to muszę coś konfigurować w biosie lub samym kontrolerze?

posiadam kontroler Adaptec aic7899.

Czy wystarczy że go podepne pod kolejne wolne gniazdo na taśmie i będzie działał?

I drugie pytanie. Pod kontroler mam podłaczony również napęd taśmowy, który chcę odłączyć i zamiast niego podłączyć Dysk SCSI. Czy muszę coś przekonifurować w sprzęcie? czy automatycznie kontroler, skonfiguruje urządzenia?

W googlu nie mogę nic znaleść

Wielkie dzięki za pomoc.

#2  2006-09-28 15:23:45

Kowall_ptk - wieczny student

Kowall_ptk
wieczny student

Re: Dokładanie dysku do kontrolera SCSI

Praktycznie nie miałem żadnego kontaktu z urządzeniami SCSI, ale na chłopski rozum powinieneś jak z dyskiem ide postąpić (wykryć dziada).

Wiem też o kwestii terminowania kabla (urządzenia?) SCSI. Jeżeli podłączasz dysk zamiast urządzenia taśmowego, to terminuj go lub nie w zależności czy napęd taśmowy był terminowany, czy nie. Poza tym do taśmy SCSI można podłączyć do 8 urządzeń, więc nie musisz wywalać napędu taśmy.

W Linuksie się da, tylko trzeba wiedzieć jak!

#3  2006-09-30 22:25:52

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Re: Dokładanie dysku do kontrolera SCSI

Na jednej szynie SCSI może być do 7 urządzeń, każde z nich posiada własny id, z tym, że id 7 posiada kontroler.
Pozostałe urządzenia muszą mieć id od 6 do 0. Szyna SCSI musi być terminowania z dwóch stron, najczęściej kontroler ma już terminator wbudowany :-)
Jeśli masz podpięty na taśmie streamer i jest to jedyne urządzenie to prawdopodobnie ma id 6, proponowałbym ustawienie na nowym dysku id 6, a na steramerze id 5 - w moim przypadku ustawia się poprzez zworki na urządzeniach. Wysoce prawdopodobnie masz terminator na końcu taśmy SCSI

Stopka forum