Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ostatnio postawiłem sobie w szkole serwer, więc napisałem prostego firewalla:
#!/bin/sh case "$1" in start) ipt="/sbin/iptables" /bin/echo "Uruchamiam Firewalla." # Kasowanie reguł $ipt -F $ipt -X # Domyślna polityka - dropujemy wszystko $ipt -P INPUT DROP $ipt -P OUTPUT DROP $ipt -P FORWARD DROP # Puszczenie lo $ipt -A INPUT -i lo -j ACCEPT $ipt -A OUTPUT -o lo -j ACCEPT # WWW - pakiety tylko z i do naszego serwera www $ipt -A INPUT -p tcp --dport www -j ACCEPT $ipt -A OUTPUT -p tcp --sport www -j ACCEPT # FTP - pozwalamy na łączenie się z serwerami ftp oraz na lokalny ftpd $ipt -A INPUT -p tcp --sport ftp-data -j ACCEPT $ipt -A OUTPUT -p tcp --dport ftp-data -j ACCEPT $ipt -A INPUT -p tcp --sport ftp -j ACCEPT $ipt -A OUTPUT -p tcp --dport ftp -j ACCEPT $ipt -A INPUT -p tcp --dport ftp-data -j ACCEPT $ipt -A OUTPUT -p tcp --sport ftp-data -j ACCEPT $ipt -A INPUT -p tcp --dport ftp -j ACCEPT $ipt -A OUTPUT -p tcp --sport ftp -j ACCEPT # SSH $ipt -A INPUT -p tcp --dport ssh -j ACCEPT $ipt -A OUTPUT -p tcp --sport ssh -j ACCEPT # DNS (nie lokalny) $ipt -A INPUT -p udp --sport domain -j ACCEPT $ipt -A OUTPUT -p udp --dport domain -j ACCEPT # IRC $ipt -A INPUT -p tcp --sport 6667:6669 -j ACCEPT $ipt -A OUTPUT -p tcp --dport 6667:6669 -j ACCEPT ;; stop) /bin/echo "Zatrzymuję Firewalla." # Wyłączenie firewalla /sbin/iptables -F /sbin/iptables -X /sbin/iptables -P INPUT ACCEPT /sbin/iptables -P OUTPUT ACCEPT ;; *) /bin/echo "Użycie: /etc/init.d/firewall {start|stop}" exit 1 ;; esac exit 0
I mam odnośnie niego kilka pytań:
1) Tak ogólnie to dobrze jest napisany? Co polecacie zmienić?
2) Chociaż teoretycznie odblokowałem ftp, to jednak nie da się połączyć z ftpd serwera, ani nie mogę będąc zalogowany na serwerze połączyć się z innymi serwerami ftp (np. repozytoriami). Dlaczego tak się dzieje?
3) Te regułki o blokowaniu ssh po iluśtam nieudanych próbach (te z FAQ) mam po prostu dopisać do tego skryptu, czy zamienić regułki ssh, które napisałem?
4) Jakie dodatkowe oprogramowanie polecacie do zabezpiecznia serwera?
Te repozytoria dałem po http (odblokowując przy tym http) i działają ok. Ale problem z ftp dalej pozostał, łącząc się z domu mój klient zatrzymuje się na pobieraniu nazw plików.
EDIT:
OK, trochę pozmieniałem i teraz skrypt wygląda tak:
#!/bin/sh case "$1" in start) ipt="/sbin/iptables" /bin/echo "Uruchamiam Firewalla." # Kasowanie reguł $ipt -F $ipt -X # Domyślna polityka - dropujemy wszystko $ipt -P INPUT DROP $ipt -P OUTPUT DROP $ipt -P FORWARD DROP # Puszczenie lo $ipt -A INPUT -i lo -j ACCEPT $ipt -A OUTPUT -o lo -j ACCEPT # Apache $ipt -A INPUT -p tcp --dport www -j ACCEPT $ipt -A OUTPUT -p tcp --sport www -j ACCEPT # WWW $ipt -A INPUT -p tcp --sport www -j ACCEPT $ipt -A OUTPUT -p tcp --dport www -j ACCEPT # vsftpd $ipt -A INPUT -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT $ipt -A OUTPUT -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT $ipt -A INPUT -p tcp --dport 20:21 -j ACCEPT $ipt -A OUTPUT -p tcp --sport 20:21 -j ACCEPT # SSH $ipt -A INPUT -p tcp --dport ssh -j ACCEPT $ipt -A OUTPUT -p tcp --sport ssh -j ACCEPT # DNS (nie lokalny) $ipt -A INPUT -p udp --sport 53 -j ACCEPT $ipt -A OUTPUT -p udp --dport 53 -j ACCEPT # IRC $ipt -A INPUT -p tcp --sport ircd -j ACCEPT $ipt -A OUTPUT -p tcp --dport ircd -j ACCEPT # Ping $ipt -A OUTPUT -p icmp -j ACCEPT $ipt -A INPUT -p icmp --icmp-type echo-reply -j ACCEPT ;; stop) /bin/echo "Zatrzymuję Firewalla." # Wyłączenie firewalla /sbin/iptables -F /sbin/iptables -X /sbin/iptables -P INPUT ACCEPT /sbin/iptables -P OUTPUT ACCEPT ;; *) /bin/echo "Użycie: /etc/init.d/firewall {start|stop}" exit 1 ;; esac exit 0
Co należałoby zmienić? :)
co do icmp to umiescilbym :
$IPTABLES -A icmp_packets -p ICMP -s 0/0 --icmp-type 8 -j ACCEPT
$IPTABLES -A icmp_packets -p ICMP -s 0/0 --icmp-type 11 -j ACCEPT
i tylko te dwa typy
a codo problemu z ftp uzyj trybu pasywnego :)
Pozdrawiam
Z ftp już sobie poradziłem (użyłem ip_conntrack_ftp). A co z tym SSH?
Do blokowania danego ip po ilus tam nieudanych połączeniach na ssh dobrym narzędziem jest denyhosts
Co do samego skryptu. Niektórzy radza zapisywanie regól w oddzielnych plikach i używanie iptables-save iptables-restore - ale jak ja widze takie skrypty to stwierdzam, żem głupi ;-).
Ja korzystam z takich na desktopach i na routerze :-)