Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej,
od około tygodnia borykam się z problemem zainstalowania systemu na notebooku ASUS F2J-5D002P. Dokładniej problem tkwi głównie z dyskiem. Instalacja Debian etch na kernelu 2.6 nie dobiega końca z powodu nie wykrycia cdrom. Poprzez install24 już się da zainstalować sam system ale:
- wybierając kernel 2.6 system nie wstaje.
- na kernelu 2.4 wstaje ale potem...
nie mając sieci instaluje sobie na chroocie z live cd ubuntu potrzebne pakiety do kompilacji kernela. Moj dysk jest obecnie widziany jako hda ale jest to sata wiec powinien byc sda. Po kompilacji na 2.6 mam juz blad z partycja. Ogolnie wydaje mi sie ze jest problem z tym ze po kompilacji na 2.6 system widzi moj dysk juz jako sda itp. Probowalem zmian w grubie z hda na sda oraz w fstab i mtab ale bez skutku. Wpadlem na lepszy pomysl zainstalowania systemu z debootstrap...
Wszystko fajnie by przebiegało, ale w momencie instlacji bootmanagera (lilo próbowałem) nie da się wywołać samego polecenia 'lilo' tzn da się ale brak jest jeszcze urządzeń /dev/sda.
Ogólnie chyba kombinuje jak koń pod górke, ale nie wiem jak to ugryźć aby zainstalować jakimś cudem debiana etch na tym sprzęcie. Macie może jakieś pomysły na niestandardową metodę instalacji systemu?
Może spróbuj z obrazem Dcc
http://www.dccalliance.org/releasenotes.html
http://ftp.tuke.sk/progeny/dccri/
Jest 100% kompatybilny z Debianem. Na obrazie znajduje sie tylko system bazowy, a póżniej zmienisz repozytoria na etch i dociągniesz z netu reszte.
ba10: wypróbowałem dziś DCC ALLIANCE i ogólnie już jestem zadowolony. System bazowy się ładnie zainstalował i widzi dysk już jako sata na kernelu 2.6.12. Fakt sieci nie mam nadal, ale to nie przeszkadza bo teraz to już łatwiej będzie przekompilować sam kernel a brakujące pakiety moge dograć poprzez chroota z live cd ubuntu.