Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Mam (pczciwa juz) rive tnt2 - na jajku 2.6.13 + nvdriver x-7174
Wszystko smiagalo pieknie, byl gl itd.....
po jakims czasie mieszalem troszke w systemie, ale xfree ani kernela nie ruszalem (kompilowalem lirca, mplayera i doinstalowalem kilka *-dev ktorych wymagaly) i nagle kdm sie nie wlacza - czarny ekran.
pomaga zainstalowanie na nowo nvdrivers - ale po restarcie systemu znow to samo i znowu trzeba sie bawic....
xfree wyrzuca tylko ze nie moze zaladowac modulu nvidia - ale jak nie moze jak modol jest ! po przeinstalowaniu sterow nvidi ./kdm start i smiga ! a po restarcie juz dalej to samo - wymieklem, przejrzalem wszystko cie sie dalo, nic nie wygooglowalem, w logach nic (oprocz "niemoge zaladowac modolu nvidia - po ang. oczywiscie w XFree86.log) reinstalowalem na 1000 sposobow, zmienialem wersje i dalej DUP.
Prosze o pomoc.
Moduły i biblioteki nVidii to dwa pakiety nvidia-glx i nvidia-kernel. Pierwszy to biblioteki GLX dla X11, a drugi to moduły jądra. nvidia-kernel automatycznie wykrywa wersję używanego jądra w oparciu o plik /usr/src/linux. W związku z tym należy się upewnić, że jest on prawidłowym dowiązaniem symbolicznym do źródeł używanego jądra.
modprobe nvidia
Dobrym pomysłem i wygodnym rozwiązaniem jest, aby działo się to automatycznie przy każdym uruchomieniu systemu. Aby to osiągnąć wystarczy dodać linijkę nvidia do pliku /etc/modules.autoload.d/kernel-2.6 (lub kernel-2.4). Później należy wykonać polecenie modules-update
Aby sprawdzić kartę nVidia, należy uruchomić serwer X i wpisać polecenie glxinfo | grep direct.
http://home.comcast.net/%7Eandrex/Debian-nVidia/installation.html
I napewno coś zle pomajstrowałeś
to wszystko juz sprawdzalem - teraz jest tak:
odpalam debiana > kdm=DUP czarny ekran i za chwile sie wylacza
wiec instaluje stery nvidi - te ze strony - probowalem rozne wersje, niezaleznie ktora (pasujaca) wrzucam jest to samo
po zainstalowaniu stera modprobe nvidia - dmesg pokazuje ladowanie modulu, przerwanie itp.
natepnie daje ./kdm start i wszystko smiga ! glxgears, glxinfo jest ok
odpalam cedege i gram w q3 :-)
jak zrestartuje system to znowu gdm=DUP
probowalem rozwiazac problem wrzucajac debianowe nvidia-glx z paczki razem/bez oryginalnych nvidia...run - to samo
nie warzne rowniez czy modol automatycznie sie laduje czy robi to xdree86 - ten sam efekt - unable to load module nvidia - ale nvidia.ko jest ok w lsmod i widac poprawnie zaladowany w dmesg
jajko mam 2.6.13 - nie moge urzyc innego ze wzgledu na kontroler ite chodzacy jako scsi - zauwarz ze przez dluuugi czas wszystko w tej konfiguracji dzialalo i nie wiem dlaczego teraz sie takie jaja dzieja
/etc/init.d/kdm start czy tego probowałeś
a to masz odhaszowane czy nie
Load "dri" oraz Load "GLCore", zamiast nich wpisujemy Load "glx"
Wciskasz [CTRL]+[x], potwierdzasz zmiany
Jeżeli robiłeś wszystko w trybie recovery mode, to po prostu wyloguj się z roota i wszystko powinno iść dalej samo. Jeżeli wyłączyłeś xserver i jeszcze nie włączyłeś, to wpisz kdm lub gdm. Zależy czego używasz. Ewentualnie startkde. Jeżeli plik konfiguracyjny edytowałeś w środowisku graficznym, to wciśnij [CTRL] + [ALT] + [BACKSPACE], aby przeładować Xwindow.
mam odchaczone- jesli bym nie mial to jak by mi q3 chodzil i jakim cudem wczesniej chodzilo wszystko ok ??
tak ./kdm start - tyle to jeszcze wiem.... noobem nie jestem :-)
gdyby to byl taki prosty/glupi/oczywisty blad o jakich napisales spewnoscia dal bym sobie rade sam - nie takie problemy rozwiazywalem, lubie sie z czyms meczyc i nie prosze o pomoc chyba ze juz naprawde cos wykracza poza moje mozliwosci.
Takiego problemu jeszcze nie widzialem z xfree - nie slyszalem o takowym, ani nigdzie w dokumentacji, podrecznikach, nvidia_howto nie spodkalem.... :/ szlak mnie zaraz trafi... jak pracowalem w tekscie to bylo dobrze, ale za seria quake'a zatesknilem i zachcialo mi sie zabawy....
nawet mplayer szybciej pod konsola chodzi ! zaraz poleci apt-get remove x-.* :-)
pozdr
Swego czasu miałem podobną sytuację, włączam komputer, uruchamia się system i pusty czarny ekran, nie pamiętam co miałem w logach, zdarzyło mi się to dwa razy, zawsze po świeżej instalacji i zainstalowaniu KDE.
Problemem był xorg.conf. Raz pomogła rekonfiguracja, a przy drugiej okazji podłożyłem gotowy plik. No i jak ręką odjął.
A co do modułu nvidii to przed instalacją sterowników z akceleracją jest w systemie jakiś standardowy moduł.
Możliwe też, że jest gdzieś błąd w konfiguracji, którego nie poprawisz ponownie instalując sterownik nvidii.
jak wrzuce ow standardowy - czyli nv zamiast nvidia to sie odpala poprawnie ale..... brak opengl jak wiadomo
Nie chodziło mi o ten banał z nv zamiast nvidia, szkoda że nie drążyłem wtedy tematu (rekonfiguracja xserwera to był jeden szczęśliwy strzał na kilka różnych podjętych prób rozwiązania). Trudno, w przypadku nvidii jest kilka metod instalacji i kilka wersji sterowników, można łatwo narozrabiać (np. po usunięciu sterowników legacy miałem poważny kłopot z pozostałościami - nie szło zainstalować poprawnie nowszych).
Więcej już nie zabieram głosu :)
dpkg-reconfigure xserver-xfree86
dpkg-reconfigure kdm
jescze mamy gdm xdm lub komende startx
i sam juz nie wiem sprobuj remove kdm i nanowo install kdm
tak tez zrobie - w tej chwili juz nie mam sily na to patrzec... jutro sie za niego wezme.
Swoja droga - co sie dzieje podczas restartu systemu ??
Skoro wszystko jest ok az do nastepnego uruchomienia - nic nie przybylo mi w init.d a juz z pewnoscia nie ma tam nic majacego wplyw na xserwer i modul nvidi
no i najciekawsze: czemu wywala w logu unable to load module nvidia skoro nvidia.ko jest zaladowany i wyswietla poprawne komunikaty w dmesg ?? zeby bylo smieszniej to wlasnie xfree go laduje jesli nie dam wpisu w /etc/modules!
Jeszcze raz to wszystko przetrawie, dam reconfigure czego sie da, jak nie to przeinstaluje i sproboje wywalic xdm/kdm z init.d a nastepnie recznie dam startx - jesli to nie pomoze tzn. ze jakis bug jest w kdm lub xfree :-)
Dam znac co wywalczylem
pozdr
Ten Link to taka pomoc jest cos tam o kdm
http://docs.kde.org/stable/pl/kdebase/faq/configure.html
sprawdzałeś co tam masz- lspci-
sprawdz czy masz prawa do modolu glx :P daj na siebie i na grupe video mialem taki sam problem zdychal podczas uruchamiania x po restarcie ale zalatwilem to wlasnie w ten sposob
Strony: 1