Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-08-21 12:57:46

maverick44 - Moderator

maverick44
Moderator
Serwis

Istniejąca sieć i pppoe

Witam! Mam już sieć która działa bez zarzutów, ale chciałem dodać sobie autoryzacje poprzez PPPoE i  tu nasuwają mi się pytania:
Czy jak skonfiguruję server PPPoE to musze cos zrobic z istniejacymi ustawieniami żeby system wiedział żeby nie dawac od razu dostepu do sieci tylko dopiero właśnie po autoryzacji ? Czy wystarczy ze włacze PPPoE i wszystko będzie tak jak powinno ?

Maverick
Gentoo GCC 4.1.1 KDE 3.5.6 Kernel 2.6.17
AMD Sempron 2400+ 512 MB RAM Seagate 160GB
Linux user number: #415965
http://www.gohome.org/debian_logo_06.gif http://maluch.pcz.pl/~maverick/images/logo_gentoo.png

#2  2006-08-22 15:57:14

Libo - Użytkownik

Libo
Użytkownik

Re: Istniejąca sieć i pppoe

polecam zaglebienie sie w jakies howto na temat pppoe, ogolnie zasada jest taka ze uzytkownik aby miec dostep do zasobow musi wpierw sie "wdzwonic"   ( zestawic polaczenie z serwerem ) po czym dopiero jest puszczany dalej.

samo przejscie na pppoe nie nastrecza wiekszych problemow gdyz jednoczesnie moze siec dzialac w tradycyjny sposob a wybrane osoby ( np do testow ) beda mialy pppoe i jezeli rozwiazanie sie sprawdzi mozna stopniowo konfigurowac pozostalych klinetow.

problemem jest tylko to ze u kazdego klineta konieczne jest utworzenie nowego polaczenia i raczej nie licz ze przecietny uzytkownik bedzie w stani sobie to sam zrobic ( nawet z opisem ).

Nie ma nie idzie... jest nie umiem.

Stopka forum