Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Otóż sytuacja jest taka:
sieć osiedlowa, udostępnia net-a poprzez dhcp rozdzielając adresy po mac'ach.
Znajomy, Klient tej sieci ma notebooka, zależy mu tylko na tym żeby mieć możliwość korzystania z netu na notebooku.
Ustawiłem na notebooku odpowiedniego MACa , dhcp przydziela odpowiedni adres.
Nawet na google.pl można wejść. Ale na przykład na dug-a nie. - pisze, że unknown host. Spingować większości serwerów się nie da... Unknown host...
Próbowałem ustawić proxy w3cache - nie daje to efektu, żadna stronka się nie chce załadować.
Pierwszy raz się spotkałem z czymś takim. U mnie w domu na mojej sieci podłączenie notebooka jest bezproblemowe.
Wiecie może jaka jest przyczyna tego stanu rzeczy?
Na notebooku jest także WinXP - z jego poziomu w ogóle nie da się do netu podłączyć (trzeba by się bawić w zmianę MACa)
dobra...
zrobione - laptop ciągnie teraz neta przez wifi...
Nie wiem co było nie tak (nie mam teraz laptopa przy sobie)
U mnie na "standardowej" sieci (mojej, wiem co i jak ustawiałem - zwykłe dhcp) działało. Po podpięciu do sieci blokowej debian na laptopie szalał pod względem wczytywania (bądź nie) stronek.
Co ciekawe - ifconfig wskazywał wszystko OK, tak jak miało być, taki adres/bramę jak podane w rozpisce od admina tamtejszej sieci.
temat do zamknięcia...