Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam zamonotwałem sobie dysk windowsowy fat 32, problemik polega na tym, iż nie potrafie zmienić praw dostęþu. Chciałbym, aby każdy mógł sobie coś na nim zapisać. chmod nie daje rady zmiana przez uprawnień mc również, oczywiśćie z konta roota wyszstko robie. Będe bardzow dzięczny za małe wytłumaczenie co z tym zrobić.
1 www.google.pl
2. Jak Ci sie nie chce szukac...
nano /etc/fstab
przykladowe wpisy....
/dev/hda1 /mnt/win vfat rw,umask=000 0 0 /dev/hda6 /mnt/mp3 vfat rw,umask=000 0 0 /dev/hda7 /mnt/filmy vfat rw,umask=000 0 0 /dev/hda8 /mnt/download vfat rw,umask=000 0 0 /dev/hda9 /mnt/linuxplik ivfat rw,umask=000 0 0
rw -read, write umask=000 oznacza prawa dla wszystkich o ile pamietam ;)
Wedlug chmod to powinnno byc 777 ale ja sie nigdy w to nie bawilem. Ustaw umask=000 i bedzie, no nie zapomnij o rw
dzięki za pomoc dodam, iż za umask musi być znak = żeby było gites
dzięki za pomoc dodam, iż za umask musi być znak = żeby było gites
yy a co nie napisalem tego? ;pp
Mam taki sam problem z tym , że podpinam pod usb osobny hdd i żadnych wpisów w fstab z nim związanych nie ma. Dziwne bo wcześniej czytał go normalnie i można było zrobić na nim wszystko