Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czesc.
Problem jest taki.
Kiedy mialem karte 100Mbit to samba, ftp i ssh chodzily na maksymalnych transferach, no moze z wyjatkiem scp. A poniewaz potrzebuje duzo wiekszego transferu to postanowilem przerobic wszystko na gigabita. Tylko ze jest pewien problem. Oto co sie dzieje:
1. Przy kopiowaniu przez proftpd z mojego komputera na serwer transfer osiaga max 15MB/s, przy kopiowaniu z serwera na moj komputer tego samego pliku transfer osiaga 55MB/s, transfer sprawdzalem za pomoca total commandera.
2. Przy kopiowaniu plików poprzez SAMBA w obu kierunkach transfer jest bardzo zblizony, z mojego komputera na serwer 11MB/s z serwera na moj komputer 15MB/s i to w porywach.
3. SSH chodzi wolno maks 3MB/s w porywach 6.
Dodam jeszcze, że narazie tylko ja sie loguje na ten komputer, wiec to nie przeciazenie.
Czy ktos z was wie w jakich plikach trzeba poustawiac jakie flagi ewentualnie co moze zaradzic temu problemowi?
Wpisz w sekcji global w sambie (jak nie masz)
socket options = TCP_NODELAY SO_RCVBUF=8192 SO_SNDBUF=8192
Pod windowsem wyłącz QoS w właściwościach karty sieciowej
A jakie miałeś transfery z kartą 100M?
Rozumiem, że serwer jest na linuxe, a klient jest windows? Co podaje
hdparm -tT /dev/<dysk>
na serwerze/kliencie?
hdparm -tT /dev/hda
/dev/hda:
Timing cached reads: 488 MB in 2.00 seconds = 243.55 MB/sec
Timing buffered disk reads: 140 MB in 3.02 seconds = 46.33 MB/sec
QoS włączylem i pomoglo tylko troszeczke. Na SAMBIE transfery 16000kB/s.
A co do 100Mb to transfer byl po 8000-10500kB/s.
Ja tego po prostu nie rozumiem, skoro sciaganie plikow z serwera po ftp idzie z predkoscia 55MB/s to dlaczego w druga strone przegrywanie jest prawie 4 krotnie wolniejsze? I dlaczego na SAMBA kopiowanie plików jest takie powolne?!
Możesz mieć sammę źle skonfigurowaną tio co wcvześniej było napisane:
socket options = TCP_NODELAY SO_SNDBUF=8192 SO_RCVBUF=8192 IPTOS_LOWDELAY
hdparm - czyli zapis 32 bitowy
jak jest to GB to czy wszystko sprzętowo jest ok. Bo (pewnie to wiesz ale dla pewności) w skrętce przy prędkołsci GB wswzystkie przewody są uzywane w komunikacji. A ustawienie partycji jakie mawsz?
Ja mam sambe w firmie i u mnie to zapierda.... aż miło. Tyle że ja mam sieć 100MB a nie GB
W gigabicie tez sa wykorzystywane 2 pary to w 10Gigabicie są wykorzystywane 4 pary.
Ale wracając do samby. Jak mialem na 100MB to tez wszystko chodzilo bardzo fajnie, np nie ma najmniejszego problemu przy przegrywaniu malych plikow, to jest chwila moment i uzytkownik tego nawet nie zauwazy, ale jak sie zgrywa np duze zdjecie, albo jakas ortofotomape to juz sie czeka i czeka. Np zauwazylem wczoraj jak siedzialem nad tym problemem, ze kiedy nagrywam pliki z serwera na moj komputer to wszystko idzie tak ladnie zgrabnie, procent po procencie, ale jak zgrywam z mojego kompa na serwer to to jest takie szarpane, chwile leci jak burza po chwili troche wolniej i tak na przemian i w sumie max 16MB/s. Zagłębilem sie troche w howto ze strony samby i w dokumentacji pisze ze nie ma mozliwosci zeby samba mogla sama od siebie wiedziec jakie ustawienia dla mojej sieci daja najlepsza wydajnosc. No wiec tak jak to pisza w dokumentacji, trzeba do tego dojsc metoda prob i bledow.
A ta linijke w smb.conf to mialem ale zadnej roznicy to nie zrobilo.
Byćmoże sięmylę ale moim zdaniem przy 1 GB wykozystywane są wszystkie pary przewodów.
"Trzeba też wiedzieć, że 1000Base-T jest bardziej samolubne niż poprzednicy i musi mieć do dyspozycji wszystkie cztery pary kabla kat. 5. Jeżeli w obecnej instalacji któraś para kabla jest wykorzystywana np. przez telefon, nie będziemy mogli korzystać z dobrodziejstw 1000Base-T."
http://www.pckurier.pl/archiwum/art0.asp?ID=4685
Ok po calodziennym kombinowaniu udalo mi sie osiagnac 28MB/s w kierunku od serwera do mnie. Teraz trudniejsza sprawa bo w kierunku odemnie do serwera. Narazie mam 16MB/s docelowo chce osiagnac po 48MB/s w obie strony. Jak juz dopre swojego to pokaze wam plik konfiguracyjny.