Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-07-15 21:15:27

megalith - Nowy użytkownik

megalith
Nowy użytkownik

iptables + forward + ftp + tls = problem

Witam, mam następujący kłopocik z routerkiem.

Próbuję przeforwardować pasywny ftp (domyślny FORWARD mam na DROP) następującymi regułkami:

Kod:

$IPTABLES -A FORWARD -i $WEWN -o $ZEWN -p tcp --sport 1024: --dport 1024: -m state RELATED -j routeftp
$IPTABLES -A FORWARD -i $ZEWN -o $WEWN -p tcp --sport 1024: --dport 1024: -m state ESTABLISHED,RELATED -j routeftp

ip_conntrack oraz ip_conntrack_ftp oczywiście załadowane, i teraz tak:
- żeby wogle działało muszę dodać ESTABLISHED (tylko to trochę wbrew logice, nie? Bo połączenie jeszcze nie jest nawiązane w tym momencie - to klient z $WEWN je inicjuje, portem podanym w komunikacie serwera, a przechwyconym przez conntrack - dobrze to rozumiem?)
- jak już dodam to ESTABLISHED, to chcąc się połączyć z jakimś ftpem przez SSL/TLS - się nie da. A nieszyfrowanym połączeniem mogę. I tu nie mam pomysłu jak to rozwiązać.

Port komunikacyjny działa OK, klasycznie połączenie timeoutuje się na LISTowaniu...

--
[---- DANIEL ----]
[- GG: 8296082 -]

Stopka forum