Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
I oto kolejny problem sie pojawil z Intelem, sadze ze nie tylko mnie to spotkało, a mianowicie:
eth1 radio off ESSID:off/any
Mode:Managed Channel:0 Access Point: Not-Associated
Bit Rate=0 kb/s Tx-Power=off Sensitivity=8/0
Retry limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Power Management:off
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
To nieszczęsne radio off. Nawet przycisk acer`owy do włączania WiFi już działa, jednak przy przyciśnięciu pojawia się komunikat iż nie można zmienić karcie TX Power. acerhk wkompilowałem na stałe (i to był błąd), malutki mankament jest to że dioda nie świeci, jak ktoś wie jak to uaktywnić nie mając modułu tylko wkompilowane na stałe oszczędziłoby chwilkę roboty. No ale najważniejsze, co począć z TX power ?
pewnie ma to związek z komunikatem z dmesg:
ipw2200: Radio Frequency Kill Switch is On:
Może wiecie jak mogę go przełączyć na Off ? W końcu co głowy z DUGa to nie jedna ;)
RF KillSwitch jest to wyłączanie karty WiFi. W niektórych lapkach (jak w moim M510C) jest to przycisk czysto sprzętowy i działa zawsze. Za to w innych jest to realizowane software'owo (np. Fn+F5). Wtedy trzeba powalczyć trochę.
Zajrzyj na http://rfswitch.sourceforge.net/ , może znajdziesz tam do swojego lapka co trzeba.
A to ok w takim razie to mam rozwiązane przez acerhk, ponieważ jak przyciskam przycisk wifi to karta reaguje, tylko wtedy jest błąd że nie może jej tx_power nadac.
Nie pamietam gdzie, ale gdzieś wyczytałem, że jakiś patch jeszcze na kernel potrzeba, żeby powerem karty WiFi zarządzać.