Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Użytkownik

Witam :)
Ostatnio instalując kartę intel 2200 b/g natrafiłem na ciekawy artykuł
http://www.openthought.org/blosxom.cgi/2006/02/13
A teraz w czym problem: potrzebny mi jest plik firmware_helper, którego można otrzymać odpowiednio kompilując udeva. Co zrobić gdy instalujemy z deb`a ? :)
A propos, może ktoś już się uporał z instalacja tej karty, ipw2200 oraz ieee80211 mam wkompilowane w kernel [*], w demesu je widać, chyba problem z samym załadowaniem firmware, który grzecznie czeka w /lib/firmware
Pozdrawiam!

Członek DUG
dzis wieczorem dam ci znac, bo mam ten sam problem i mniej wiecej dorwalem rozwiazanie... jak rozkminie to pozytywnie to umieszcze potrzebne info na ten temat ;)
do wieczora
Użytkownik

Będę wdzięczny info, ja spróbowałem wg innego opisu, który mówił żeby nie wkompilowywać na stałe tylko w postaci modułu to ipw2200, ale w takim wypadku sypią mi się błędy komplilacji.
Użytkownik

Ok, ruszyło mi po zmienieniu jajka na 2.6.17.4 z 2.6.17.1, moduł i firmware ładuje elegancko, kartę widzi mi jako eth1. O dziwo odżyło też usb bo niestety na 2.6.17.1 coś nie chciało współpracować, za to kara ethernet się pogniewała i jest taka sytuacja:
moduł tg3 załadowany, ifconfig kartę widzi jako eth0, niestety nie działa sieć mimo wszelkich prób uzyskanie adresu z dhcp lub ręcznej konfiguracji efekt jest podobny:
ADDRCONF (NETDEV_UP): eth0: link is not ready
recive_packet failed on eth0: Network is down
Oczywiście karta działą jak tylko odpale system z jajka *.17.1
Może ktoś miał podobne doświadczenia ?

Członek DUG
hej, sorry ze tak pozno, ale dopiero do domu dojechalem...
mi wifi dalej nie dziala, jestem na jajku 2.6.17.4 wkompilowalem sobie obsluge sieciowki, ale ciagle dostaje taki komunikat
ipw2200: Intel(R) PRO/Wireless 2200/2915 Network Driver, git-1.1.1 ipw2200: Copyright(c) 2003-2006 Intel Corporation ipw2200: Detected Intel PRO/Wireless 2200BG Network Connection ipw2200: ipw2200-bss.fw request_firmware failed: Reason -2 ipw2200: Unable to load firmware: -2 ipw2200: failed to register network device ipw2200: probe of 0000:01:03.0 failed with error -5
probowalem wrzucic firmware recznie ale lipa
http://ipw2200.sourceforge.net/firmware.php
tu jest adres moze ci sie przyda, co do reszty, musisz pytac Biexi, ona bedzie wiedziala o co chodzi...
jak mozesz daj wskazowki jak sie w tym wifi uporac...
pozdr
Użytkownik

Soko, adres znam, z niego ladowalem firmware do /lib/firmware i do /lib/hotplug/firmware
Napisz czy masz wkompilowane na stałe czy jako moduł, mi nie chciało działać jak miałem na stałe, teraz ipw2200 oraz ieee80211 mam jako modul i firmware się ładuje.

Członek DUG
hej, w trakcie pisania wiadomosci, przekompilowywalem jajco, wlasnie ze zmiana na modul i wsyzstko ladnie poszlo :)
fenks

Członek DUG

U mnie na dystrybucyjnym jaju 2.6.15 i po ręcznym wrzuceniu firmware'u do odpowiedniego katalogu śmiga ;) Nic więcej nie robiłem.

Członek DUG
ja sie staram za wszelka cene miec powywalane wszystkie smiecie z jajca, tak wiec reczna kompilacja to obowiazek :) przynajmniej dla mnie ;)