Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG

Chcialem sprawdzić jaka usługa na ktorym interfejsie nasłuchuje(mam eth1 i petle zwrotną lo :D )
Chcialem przykladowo sprawdzić czy CUPS siedzi na eth1 czy na lo bo chcialbym aby siedział na lo .
Zna ktoś jakis program na prawdzenie tego ?

matka przelozona
z zenwatrz poskanuj ip na poszczegulnych interfejsach nmapem i bedziesz widzial czy dana usluga slucha tylko na lo jesli bedzie sluchala tylko na lo to nie bedzie widoczna przy skanowaniu interfejsow

Moderator

Chyba nmap wystarczy. Raz idziesz po localhoscie a drugi po ip ustawionym na eth1

Członek DUG

Faktycznie wystarczylo zapodac swoj ip z tym że takie skanowanie nie uwzglenia chyba firewalla.
Z tego wnioskuje ze localhost sprawdza interfejs "lo"
Chodzilo mi oczywiscie o metode nie z zewnątrze :]
Dziex

Administrator

A od czego netstat macie? ;]

Członek DUG

Jaka konkretnie komenda to sprawdzi co najakim interfejscie ?

Administrator

netstat --help

Członek DUG

Oj to oczywiste ze sprawdzalem help i man ale nic nie udalo mi sie wykombinować netstat -i eth1 nie daje tego co bym chcial

Administrator

Jakbyś poczytał mana lub help to byś wiedział do czego służy opcja -i. Nie daje tego co byś chciał bo nie służy do tego do czego myślisz że służy. Zamiast wymyślać do czego mogłaby służyć powinieneśpoczytać help, który podobno czytałeś i mana. Będe twardy, nie podam gotowca ;] A używaj sobie nmapa ;]

Członek DUG

Oj kurna, nie znam anglika tylko ogolnikowo moge sie kapnąc co co oznacza.
Nie to nie :[

Administrator

Akurat man netstat jest w wersji polskiej! Radze uczyć się angielskiego, ewentualnie zaopatrzyć się w słownik. Szybciej do czegoś dojdziesz zamiast pytać o każdą rzecz która jest po angielsku na forum.
U mnie taka linijka pokazuje co na któym porcie słucha, dodatkowo podaje nazwe procesu i pid:
netstat -alnp | grep LISTEN | grep tcp

Członek DUG

No ja mam mana po angielsku.
Komenda ta nie tylko pokazyje nazwe interfejsu co 127.0.0.1:631 lub 0.0.0.0:111 ale da sie skumac, dzieki.