Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jak to zrobić? Ściągnąłem aptem lilo, potem w ruch poszły polecenia:
liloconfig
lilo -v
/sbin/lilo
Wcześniej dodałem także wpis z windowsem.
Po tych wszystkich manewrach nasuwa się moje pytanie: Czemu lilo nie chce zastąpić automatycznie gruba, czy mam gruba odinstalować? Jeśli tak to prosze o polecenie które mogłoby tego dokonać. Jeżeli błądze w temacie, to prosiłbym o jakieś wskazówki. Z góry dzięki.
Musisz lilo zainstalowac na mbr'ze dysku. Sprawdź w helpie i/lub manie jak (lilo nie używałem od 2 lat ;-) ). Niestety nie wiem jak jest z grubem (jeśli jest opcja odinstalowania go z boot sectora dysku to zrób to przed zainstalowaniem lilo).
Installing MBR on /dev/hda
ERROR: install-mbr failed! Your system may not be bootable.
Wykakuje mi to przy kolejnej próbie liloconfig :/
Jak kilka dni temu etcha instalowałem z Netinstall płytki, to automatycznie dało mi lilo zamiast gruba. A wolałem tamtego ;P
dr4ke, jesli masz plyte z windowsem XP zawsze możesz odpalić z niej komputer, następnie wejść w konsole tegoż windowsa i dać fix mbr ( jakoś tak ). Później odpal kompa z jakiegoś live CD ( polecam DSL :-)) a jak zainstalować lilo/ gruba w mbr`ze jest sporo na necie artów :-)
EDIT
http://dug.net.pl/faq/faq-6-41-odzyskanie_LILO.php
:-)
Ok dzięki za pomoc. A tak wogóle to grub nie jest taki zły, po prostu pierwszy raz kompilowałem kernela i miałem problem w sekcji initrd w grubie :P Ale już sobie poradziłem.
Jak kilka dni temu etcha instalowałem z Netinstall płytki, to automatycznie dało mi lilo zamiast gruba. A wolałem tamtego ;P
Taka sytuacja sie zdarza, jesli nie wybierzemy opcji expert podczas bootowania z plyty w czasie instalacji nowego systemu :)