Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, mam chyba niewielki kłopot z instalacja nvidii, ale sami zobaczcie, może ktoś mi będzie umiał pomóc.
Debian Testing. Miałem zainstalowane nvidia kernel-legacy (7174) własnej roboty, pod własny kernel, teraz znalazłem repozytorium z nowszymi pakietami nvidia-kernel-source i nvidia-glx. Usunąłem stare nvidia-kernel i nvidia-glx-legacy oraz nvidia-kernel-source-legacy (chyba bez śladu).
Pobrałem nowe pakiety, zainstalowałem nvidia-kernel-source, skompilowałem i zainstalowałem nvidia-kernel i chciałem zainstalować nvidia-glx. I tu mam kłopot:
(Odczytywanie bazy danych ... 79716 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)Rozpakowanie nvidia-glx (z .../nvidia-glx_1.0.8762-2_i386.deb) ... dpkg-divert: diversion of /usr/lib/xorg/modules/extensions/libGLcore.a to /usr/lib/nvidia/libGLcore.a.xlibmesa by nvidia-glx' clashes with `diversion of /usr/lib/xorg/modules/extensions/libGLcore.a to /usr/lib/nvidia/libGLcore.a.xlibmesa by nvidia-glx-legacy' dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/nvidia-glx_1.0.8762-2_i386.deb (--unpack): podproces pre-installation script zwrócił kod błędu 2 Not all changes and updates succeeded. For further details of the the failure, please expand the 'terminal' panel below.
Jak temu zaradzić?
Zostalo cos w systemie po pakiecie nvidia-glx-legacy.
Sprobuj usunac go razem z konfigami i reszta:
dpkg --purge nvidia-glx-legacy
aisa:/home/suncez# dpkg --purge nvidia-glx-legacy dpkg - ostrzeżenie: zignorowanie żądania usunięcia nvidia-glx-legacy, który nie jest zainstalowany. aisa:/home/suncez#
Chyba czeka mnie ręczne szukanie przyczyny...
aisa:/home/suncez# ls -l -L /usr/lib/xorg/modules/extensions razem 2836 -rw-r--r-- 1 root root 19525 2006-05-03 06:01 libdbe.so -rw-r--r-- 1 root root 34439 2006-05-03 06:01 libdri.so -rw-r--r-- 1 root root 150556 2006-05-03 06:01 libextmod.so -rw-r--r-- 1 root root 2613193 2006-05-03 06:01 libGLcore.so -rw-r--r-- 1 root root 28969 2006-05-03 06:01 librecord.so -rw-r--r-- 1 root root 39759 2006-05-03 06:01 libxtrap.so aisa:/home/suncez# aisa:/home/suncez# ls -l -L /usr/lib/nvidia razem 884 -rw-r--r-- 1 root root 447560 2006-05-29 04:56 libGL.so.1.2.xlibmesa -rw-r--r-- 1 root root 443612 2006-05-03 06:01 libglx.so.xlibmesa ?--------- ? ? ? ? ? /usr/lib/nvidia/libGL.so.1.xlibmesa aisa:/home/suncez#
To ostatnie dowiązanie libGL.so.1.xlibmesa ma niby wskazywać na libGL.so.1.2
Kurcze i na co mi było "legacy" :/
No poradziłem sobie (duma). Przydał się
man dpkg-divert
a konkretnie
dpkg-divert --remove <i tu nazwa przeniesienia, które psuje instalację>
No cóż nowe sterowniki nvidii skompilowane, deby zainstalowane i lipa - jak przewidywałem w xawtv mam zielony obraz...
To chyba kwestia obsługi overlay, nie mam pojęcia, może ktoś coś podpowie?
Najwyższa wersja sterowników, przy których mam poprawnie działającą telewizję to 8178 - Są gdzieś takie w repozytoriach dla xorg7 ??
Dopisane.
Oo! Jakaś ranga mi się pod nickiem pojawiła!
Najwyższa wersja sterowników, przy których mam poprawnie działającą telewizję to 8178 - Są gdzieś takie w repozytoriach dla xorg7 ??
http://mirrors.geeks.org/debian/pool/non-free/n/nvi … hics-drivers/
Do xorg 7.0 nie ma, ale wystarczy dwa katalogi skopiować albo podwiązać trzy pliki. Można także przerobić nieco pakiet, tak aby pasował do xorg 7.
Będę musiał poszukać trochę, aby znaleźć te katalogi do skopiowania lub pliki do podlinkowania (nie pamiętam poprzednich lokalizacji plików).
Dzięki za linka, czegoś takiego szukałem - widać za słabo, znalazłem wersję 8178 na http://b.berteau.free.fr (repozytorium) ale przy próbie instalacji nvidia-glx zalezność pociąga xserver-common z xorg 6.9.
Zobaczę jak to będzie z pakietami z linka, który podałeś, a jeśli zależność wystąpi, zignorować?
Tymczasem odinstalowałem sterowniki, bez nich tv działa a tu mecz :) zaraz.
Dziękuję raz jeszcze :)