Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Zbudowałem router na Debianie który udostępnia neostrade 2 Mbit na 12 kompów (po 128kbit) na htb, do tego doszło rejestrowanie połączeń z wewnątrz siecie przez squida. Dołożyłem do tego SARG-a. I tu pojawia sie moje pytanie, co mam zrobić aby w sarg-u przez www wyświetlało mi chociaż IP klienta albo jego ID. Nie czy to ustawiać z squid czy sarg. Jak narazie logi pokazują aktywność całej sieci 10.0.0.0 zbiorczo, a nie od konkretnych hostów , HELP!!![/img]
Używam w roli routera trochę innej dystrybucji ale u mnie ustawienia sarga są w sarg.conf i tam się ustawia czy ma pokazywać statystyki po ip lub nazwie hosta ( w moim przypadku pokazuje po nazwie i bierze z /etc/hosts
# TAG: resolve_ip yes/no
# Convert ip address to dns name
# sarg -n
resolve_ip yes
I u mnie są zbiorówki dla całej sieci, dla wybranych hostów (godziny minuty dla każdej odwiedzonej strony, historia downloadu dla każdego użyszkodnika i historia zabronionych (jeśli w squidzie uruchomiłeś zabronione stronki)
pzdr.
ok sprawdze to w poniedziałek, narazie dzieki ;-)