Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam jakiś bład mi wyskoczył po zainstalowaniu squeeze
Xsession: warning: xrdb command not found; X resources not merged.
prosze o pomoc bo w google nie znalazłem odpowiedzie....instalowałem stery ze strony producnta zarowno 190.42 jak i wersje beta 195.22 i ciagle to samo ;/
Pakiet x11-xserver-utils Zainstalowany ?
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-11-29 18:52:21)
Witam.
Jakiś czas temu używałem sterów z serii 195.* zainstalowanych przez skrypt sgfxi z binarki nvidii. Jednak z powodu problemów ze wstawaniem X'ów przy budzeniu ze stanu wstrzymania odinstalowałem je programem nvidia-uninstall (który zainstalowany został wraz z binarką).
Następnie zainstalowałem wersję 190.* za pomocą module-assistanta i źródła z repo sid'a.
Jednak przy ponownym uruchomieniu komputera podczas startu X wystąpił błąd API mismatch, mówiący o niekomatybilności wersji nvidia-glx=190.* oraz nvidia-kernel=195.* . Rzecz jasna X'y nie wstały.
po wykonaniu komend:
rmmod nvidia modprobe nvidia
załadowany został moduł w wersji zgodnej z nvidia-glx (190.*) i po wykonaniu
startx
X'y wstały gładko.
Pytanie brzmi co zrobić, by system przy starcie ładował moduł nvidia w odpowiedniej wersji?
pozdrawiam
Nie wnikając w szczegóły dlaczego tak się dzieje (nie wnikam, bo nie wiem... ;]), to usuń tamten ręcznie.
Ten instalowany z repo to /lib/modules/wersja_kernela/nvidia/nvidia.ko (sprawdziłem)
Ten ze skryptu będzie pewnie w /lib/modules/wersja_kernela/video/
albo jeszcze głębiej gdzieś w /lib/modules/wersja_kernela/kernel/...
Musisz poszukać, bo dokładnie nie pamiętam.
hmm... "usuń ręcznie" znaczy się poprostu usunąć plik?
Jeżeli tak to usunąłem katalog /lib/modules/wersja_kernela/kernel/drivers/video/nvidia. W środku był plik nvidiafb.ko, jednak sytuacja nie uległa zmianie.
pozdrawiam
lisonator napisał(-a):
hmm... "usuń ręcznie" znaczy się poprostu usunąć plik?
Tak.
lisonator napisał(-a):
W środku był plik nvidiafb.ko, jednak sytuacja nie uległa zmianie.
Bo to akurat sterownik bufora ramki :) Tamten ma się nazywać nvidia.ko i będzie to pewnie:
/lib/modules/wersja_kernela/kernel/drivers/video/nvidia.ko
Problem w tym, że nie ma drugiego nvidia.ko ...
jml-lap:/home/jml# updatedb jml-lap:/home/jml# locate nvidia.ko /lib/modules/2.6.32-trunk-amd64/nvidia/nvidia.ko
w tamtym katalogu był tylko nvidiafb.ko, który z resztą wrzuciłem z powrotem na miejsce. (swoją drogą system nie krzyczał, że brakuje mu tego pliku)
lisonator napisał(-a):
swoją drogą system nie krzyczał, że brakuje mu tego pliku
Po prostu nie używasz tego sterownika... 99% tego co jest w /lib/modules/ nie jest Ci do niczego potrzebne.
Nikt nic mądrego nie napisał, to ja napiszę głupio - wywal to wszystko w diabły i zainstaluj jeszcze raz.
- binarkę przez sh NVIDIA-wersja.run --uninstall
- pakiety przez aptitude purge nvidia~i (lub odpowiednik dla apt-get jeżeli jego używasz)
- wszystko ze słowem nvidia w /usr/src
- sprawdź, czy locate nie znajduje jeszcze czegoś podejrzanego
- zainstaluj jeszcze raz
Jak nie pomoże, to zawsze możesz zmienić kernel... sidux, liquorix, skompilować :)
to teraz ja, ponownie zreszta. Zainstalowałem kilka wersji sterowników i nic, wczesniej te sposoby działały teraz nie. Problem w tym
glxinfo | grep direct No protocol specified Error: unable to open display :0.0
sterowniki instalowałem podłóg poradnika a także skryptem siduxa
cd /usr/local/bin;wget -Nc techpatterns.com/sgfxi;chmod +x sgfxi
Zrobiłem to nawet na nowym jajku by nie było nic pomieszane niestety nie działa.
Jakiś czarny tydzień nade mną chyba trzeba będzie zakupić windowsa ;p
Problem:
Brak akceleracji opengl
Czy jakoś tak się to ładnie nazywa.
Sterowniki instalowałem przez sgfxi
rafaloo@debian:~$ glxinfo | grep OpenGL OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation OpenGL renderer string: GeForce 8600 GT/PCI/SSE2 OpenGL version string: 3.3.0 NVIDIA 260.19.21 OpenGL shading language version string: 3.30 NVIDIA via Cg compiler OpenGL extensions: rafaloo@debian:~$ glxinfo | grep version server glx version string: 1.4 client glx version string: 1.4 GLX version: 1.4 OpenGL version string: 3.3.0 NVIDIA 260.19.21 OpenGL shading language version string: 3.30 NVIDIA via Cg compiler rafaloo@debian:~$ glxinfo | grep direct direct rendering: Yes GL_EXT_Cg_shader, GL_EXT_depth_bounds_test, GL_EXT_direct_state_access,
wszystko niby ok, ale gra usilnie wywala, że to wina opengl, i faktycznie na innych ustawieniach raz wystartowała zmieniłem na opengl i koniec.
cat /etc/X11/xorg.conf Section "ServerLayout" Identifier "X.org Configured" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" FontPath "/usr/share/fonts/X11/misc" FontPath "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled" FontPath "/usr/share/fonts/X11/Type1" FontPath "/usr/share/fonts/X11/100dpi" FontPath "/usr/share/fonts/X11/75dpi" FontPath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType" FontPath "built-ins" EndSection Section "Module" Load "record" Load "dri2" Load "extmod" # Load "dri" Load "dbe" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "auto" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "ZAxisMapping" "4 5 6 7" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "Monitor Model" EndSection Section "Device" ### Available Driver options are:- ### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False", ### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz" ### [arg]: arg optional #Option "SWcursor" # [<bool>] #Option "HWcursor" # [<bool>] #Option "NoAccel" # [<bool>] #Option "ShadowFB" # [<bool>] #Option "VideoKey" # <i> Identifier "Card0" Driver "nvidia" Option "Coolbits" "1" Option "AddARGBGLXVisuals" "true" Option "TripleBuffer" "false" VendorName "nVidia Corporation" BoardName "G84 [GeForce 8600 GT]" BusID "PCI:1:0:0" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Card0" Monitor "Monitor0" SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 1 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 4 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 8 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 15 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 EndSubSection EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "enable" # Option "RENDER" "disable" EndSection
Jakieś pomysły bo ja próbowałem wszystkiego.
rafaloo@debian:~$ cat /etc/debian_version squeeze/sid rafaloo@debian:~$ uname -a Linux debian 2.6.36-0.dmz.15-liquorix-amd64 #1 ZEN SMP PREEMPT Mon Nov 22 00:20:43 CST 2010 x86_64 GNU/Linux rafaloo@debian:~$
aha przy okazji brak możliwości zainstalowania nvidia-glx sypie takimi błędami, że problem mam potem usunąć ten bajzel.
aptitude install nvidia-glx Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: libgl1-nvidia-alternatives{a} libgl1-nvidia-glx{a} nvidia-glx nvidia-kernel-2.6.32-5-amd64{a} nvidia-kernel-common{a} nvidia-vdpau-driver{a} 0 pakietów aktualizowanych, 6 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 0 B/15,6 MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 58,2 MB. Kontynuować? [T/n/?] Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu libglx-nvidia-alternatives. (Odczytywanie bazy danych ... 99742 files and directories currently installed.) Przygotowanie do zastąpienia libglx-nvidia-alternatives 195.36.31-6 (wykorzystując .../libglx-nvidia-alternatives_195.36.31-6_amd64.deb) ... Rozpakowanie pakietu zastępującego libglx-nvidia-alternatives ... Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu libgl1-nvidia-alternatives. Rozpakowanie libgl1-nvidia-alternatives (z .../libgl1-nvidia-alternatives_195.36.31-6_amd64.deb) ... Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu libgl1-nvidia-glx. Rozpakowanie libgl1-nvidia-glx (z .../libgl1-nvidia-glx_195.36.31-6_amd64.deb) ... Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu nvidia-kernel-common. Rozpakowanie nvidia-kernel-common (z .../nvidia-kernel-common_20100522+2_all.deb) ... Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu nvidia-kernel-2.6.32-5-amd64. Rozpakowanie nvidia-kernel-2.6.32-5-amd64 (z .../nvidia-kernel-2.6.32-5-amd64_195.36.31+2+4+2.6.32-24_amd64.deb) ... Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu nvidia-glx. Rozpakowanie nvidia-glx (z .../nvidia-glx_195.36.31-6_amd64.deb) ... Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu nvidia-vdpau-driver. Rozpakowanie nvidia-vdpau-driver (z .../nvidia-vdpau-driver_195.36.31-6_amd64.deb) ... Przetwarzanie wyzwalaczy dla readahead-fedora... Konfigurowanie libglx-nvidia-alternatives (195.36.31-6) ... Leaving 'diversion of /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so to /usr/lib/nvidia/diversions/libglx.so by libglx-nvidia-alternatives' Adding 'diversion of /usr/lib/debug/usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so to /usr/lib/nvidia/diversions/libglx.so.dbg by libglx-nvidia-alternatives' Konfigurowanie libgl1-nvidia-alternatives (195.36.31-6) ... Adding 'diversion of /usr/lib/libGL.so to /usr/lib/nvidia/diversions/libGL.so by libgl1-nvidia-alternatives' Adding 'diversion of /usr/lib/libGL.so.1 to /usr/lib/nvidia/diversions/libGL.so.1 by libgl1-nvidia-alternatives' Adding 'diversion of /usr/lib/libGL.so.1.2 to /usr/lib/nvidia/diversions/libGL.so.1.2 by libgl1-nvidia-alternatives' Removing diverted libGL.so.1 symlink with unexpected target. Restoring diverted libGL.so.1 symlink. Konfigurowanie nvidia-kernel-common (20100522+2) ... Konfigurowanie nvidia-kernel-2.6.32-5-amd64 (195.36.31+2+4+2.6.32-24) ... Konfigurowanie nvidia-vdpau-driver (195.36.31-6) ... Przetwarzanie wyzwalaczy dla libgl1-nvidia-alternatives... update-alternatives: error: ścieżka alternatywy /usr/lib/nvidia/diversions/libGL.so.1 nie istnieje. dpkg: błąd przetwarzania libgl1-nvidia-alternatives (--configure): podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 2 configured to not write apport reports dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie libgl1-nvidia-glx: libgl1-nvidia-glx zależy od libgl1-nvidia-alternatives; jednakże: Pakiet libgl1-nvidia-alternatives nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania libgl1-nvidia-glx (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany dpkg: problemy z zależnościami uniemożliwiają skonfigurowanie nvidia-glx: nvidia-glx zależy od libgl1-nvidia-glx (= 195.36.31-6); jednakże: Pakiet libgl1-nvidia-glx nie jest jeszcze skonfigurowany. dpkg: błąd przetwarzania nvidia-glx (--configure): problemy z zależnościami - pozostawiony nieskonfigurowany configured to not write apport reports configured to not write apport reports Przetwarzanie wyzwalaczy dla libglx-nvidia-alternatives... Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: libgl1-nvidia-alternatives libgl1-nvidia-glx nvidia-glx E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Nie wiem czy to ma bezpośredni związek.
Ostatnio edytowany przez rafaloo (2010-11-22 23:57:29)
Te 260 to są jakieś bety, pewnie dlatego nie działają, a 195 nie działają na kernelu *36
być może ale instalowałem je do tej pory bez najmniejszego problemu u działały ale nie na squeeze i nie na 64 bit. :-[
EDIT:
jeżeli się nie mylę to w xorgu w sekcji "Module" nie ma "glx" które gdzieś kiedyś się pojawiały, tylko same dopisanie "nie załaduje chyba modułu"?
No i czy nvidia-glx może za to odpowiadać bo ją próbowałem zainstalować by polecieć sposobem czadmana ale to chyba właśnie sterowniki z serii 19X
Wieczorkiem wywalę wszystko w kosmos i zobaczę te 19X na jajku chyba 2.6.32 mam jeszcze.
Ostatnio edytowany przez rafaloo (2010-11-23 08:34:46)
No, rzeczywiście nie ma, dopisz to może będzie działać, dziwne że samo nie wygenerowało
raven18 napisał(-a):
Te 260 to są jakieś bety, pewnie dlatego nie działają, a 195 nie działają na kernelu *36
Żadne bety - tylko nie wszystkie karty obsługują.
Np u mnie 260.19.06 działa elegancko, a 260.19.12 i 260.19.21 nie obsługują mojej karty (8600GT) pomimo, że np 6100GS obsługują i 8500GT też.
To by było na tyle
;-)
osz 8600GT mam taką samą :p Ale wcześniej sgfxi instalował mi również 260.19.21 i śmigało. No nic będę dłubał wieczorkiem w domu i jak do czegoś dojdę to dam znać jak nie to na allegro szukam windowsa ;-]->
Dziwne, bo u mnie 8600 działa.
A instalowana z palca paczka 260.19.21 pyta o jakieś opengl kompatybilne z 32 bit sgfxi chyba olewa to pytanie. Generalnie już wszystko działa jak powinno. Karta Nvidia Geforce 8800 GT Sonic+.
rafaloo napisał(-a):
A instalowana z palca paczka 260.19.21 pyta o jakieś opengl kompatybilne z 32 bit
Jak instalujesz stery na systemie 64bit, to pyta czy zainstalować też biblioteki 32bit...
W przypadku instalacji z repo masz nvidia-glx i nvidia-glx-ia32.
Dzisiaj nowe paczki do experimentala weszły:
apt-get install -t experimental nvidia-glx Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Zostaną zainstalowane następujące dodatkowe pakiety: libgl1-nvidia-alternatives libgl1-nvidia-glx libglx-nvidia-alternatives nvidia-kernel-common nvidia-kernel-dkms nvidia-vdpau-driver Polecane pakiety: nvidia-kernel-256.53 Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety: libgl1-nvidia-alternatives libgl1-nvidia-glx libglx-nvidia-alternatives nvidia-glx nvidia-kernel-common nvidia-kernel-dkms nvidia-vdpau-driver 0 aktualizowanych, 7 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 200 nieaktualizowanych. Konieczne pobranie 19,0 MB archiwów. Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 66,1 MB miejsca na dysku. Kontynuować [T/n]? T Pob: 1 http://ftp.pl.debian.org/debian/ sid/contrib nvidia-kernel-common all 20100522+2 [7378 B] Pob: 2 http://ftp.cz.debian.org/debian/ experimental/non-free libgl1-nvidia-alternatives amd64 256.53-2 [53,6 kB] Pob: 3 http://ftp.cz.debian.org/debian/ experimental/non-free libgl1-nvidia-glx amd64 256.53-2 [7162 kB] Pob: 4 http://ftp.cz.debian.org/debian/ experimental/non-free libglx-nvidia-alternatives amd64 256.53-2 [53,2 kB] Pob: 5 http://ftp.cz.debian.org/debian/ experimental/non-free nvidia-kernel-dkms amd64 256.53-2 [7350 kB] Pob: 6 http://ftp.cz.debian.org/debian/ experimental/non-free nvidia-glx amd64 256.53-2 [3372 kB] Pob: 7 http://ftp.cz.debian.org/debian/ experimental/non-free nvidia-vdpau-driver amd64 256.53-2 [1006 kB] Pobrano 19,0 MB w 1min 48s (175 kB/s) Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu libgl1-nvidia-alternatives. (Odczytywanie bazy danych ... 117193 files and directories currently installed.) Rozpakowanie libgl1-nvidia-alternatives (z .../libgl1-nvidia-alternatives_256.53-2_amd64.deb) ... Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu libgl1-nvidia-glx. Rozpakowanie libgl1-nvidia-glx (z .../libgl1-nvidia-glx_256.53-2_amd64.deb) ... Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu libglx-nvidia-alternatives. Rozpakowanie libglx-nvidia-alternatives (z .../libglx-nvidia-alternatives_256.53-2_amd64.deb) ... Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu nvidia-kernel-common. Rozpakowanie nvidia-kernel-common (z .../nvidia-kernel-common_20100522+2_all.deb) ... Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu nvidia-kernel-dkms. Rozpakowanie nvidia-kernel-dkms (z .../nvidia-kernel-dkms_256.53-2_amd64.deb) ... Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu nvidia-glx. Rozpakowanie nvidia-glx (z .../nvidia-glx_256.53-2_amd64.deb) ... Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu nvidia-vdpau-driver. Rozpakowanie nvidia-vdpau-driver (z .../nvidia-vdpau-driver_256.53-2_amd64.deb) ... Konfigurowanie libgl1-nvidia-alternatives (256.53-2) ... Leaving 'diversion of /usr/lib/libGL.so to /usr/lib/nvidia/diversions/libGL.so by libgl1-nvidia-alternatives' Leaving 'diversion of /usr/lib/libGL.so.1 to /usr/lib/nvidia/diversions/libGL.so.1 by libgl1-nvidia-alternatives' Leaving 'diversion of /usr/lib/libGL.so.1.2 to /usr/lib/nvidia/diversions/libGL.so.1.2 by libgl1-nvidia-alternatives' Konfigurowanie libglx-nvidia-alternatives (256.53-2) ... Adding 'diversion of /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so to /usr/lib/nvidia/diversions/libglx.so by libglx-nvidia-alternatives' Adding 'diversion of /usr/lib/debug/usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so to /usr/lib/nvidia/diversions/libglx.so.dbg by libglx-nvidia-alternatives' Konfigurowanie nvidia-kernel-common (20100522+2) ... Konfigurowanie nvidia-kernel-dkms (256.53-2) ... Loading new nvidia-256.53 DKMS files... First Installation: checking all kernels... Building only for 2.6.32-5-amd64 Building initial module for 2.6.32-5-amd64 Done. nvidia.ko: Running module version sanity check. - Original module - Installation - Installing to /lib/modules/2.6.32-5-amd64/updates/dkms/ depmod....... DKMS: install Completed. Konfigurowanie nvidia-vdpau-driver (256.53-2) ... Przetwarzanie wyzwalaczy dla libgl1-nvidia-alternatives... update-alternatives: użycie /usr/lib/nvidia/diversions/libGL.so.1 jako dostarczającego /usr/lib/libGL.so.1 (libGL.so.1) w tryb auto. update-alternatives: użycie /usr/lib/nvidia/diversions/libGL.so jako dostarczającego /usr/lib/libGL.so (libGL.so) w tryb auto. Konfigurowanie libgl1-nvidia-glx (256.53-2) ... update-alternatives: użycie /usr/lib/nvidia/libGL.so.1 jako dostarczającego /usr/lib/libGL.so.1 (libGL.so.1) w tryb auto. Przetwarzanie wyzwalaczy dla libglx-nvidia-alternatives... update-alternatives: użycie /usr/lib/nvidia/diversions/libglx.so jako dostarczającego /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so (libglx.so) w tryb auto. update-alternatives: ostrzeżenie: pominięcie tworzenia /usr/lib/debug/usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so ponieważ powiązany plik /usr/lib/nvidia/diversions/libglx.so.dbg (lub grupa dowiązań libglx.so) nie istnieje. Konfigurowanie nvidia-glx (256.53-2) ... update-alternatives: użycie /usr/lib/nvidia/libglx.so jako dostarczającego /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so (libglx.so) w tryb auto. WARNING: The file '/usr/lib/libGL.so.1.2' found on your system may interfere with accelerated OpenGL. Przetwarzanie wyzwalaczy dla libgl1-nvidia-alternatives... update-alternatives: ostrzeżenie: forcing reinstallation of alternative /usr/lib/nvidia/libGL.so.1 because link group libGL.so.1 is broken. Przetwarzanie wyzwalaczy dla nvidia-glx...
Poprawnie się zainstalowały, nie jak poprzednie, zaraz zobacze jak działa.
Ostatnio edytowany przez mati75 (2010-11-26 16:36:20)
mati75 napisał(-a):
Poprawnie się zainstalowały, nie jak poprzednie
1. U mnie poprzednie instalowały się i działały bez zastrzeżeń... kawał czasu używałem tych sterów.
2. Do experimental to niby weszły 260.19.21, a Ty wrzuciłeś loga z 256.53...
U mnie się wywala instalacja, te niby działają. Choć dziwną wersję pokazuje:
Graphics: Card nVidia G86 [GeForce 9300M G] X.Org 1.7.7 Res: 1280x800@50.0hz GLX Renderer GeForce 9300M G/PCI/SSE2 GLX Version 3.3.0 NVIDIA 256.53
Te o których Ty piszesz to nie są nowe stery, 256.53-2 są w experimental od przeszło miesiąca...
... nowe weszły 260.19.21-1
To nie te paczki się zainstalowały.
Jakiej opcji użwyacie w KDE? (jeśli używacie) XRender czy OpenGL? Myślałem, że OpenGL jest szybszy, ale widzę że na nvidii nie bardzo.
Ja i ArnVaker nie mamy kde.