Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam serdecznie. Postaram się jak najbardziej szczegółowo opisać mój problem.
W domu mam 2 komputery. Jeden z Debianem (który ma być serwerem WWW), drugi z Windowsem. Komputery te są podłączone do routera D-Link DI-707P. Router jest tak skonfigurowany, żeby przypisywał co tydzień adresy IP komputerom.
Co chcę zrobić: chcę, aby w jakiś sposób osoby korzystające z internetu mogły oglądać strony WWW, jakie umieszczę na serwerze. W tej chwili to, co umieszczę na serwerze z Debianem (strony WWW) mogę oglądać na komputerze z Windowsem (łącząc się z adresem IP 192.168.0.103). W moich poprzednich postach pisałem o moich bojach z DynDNS, lecz coś nie bardzo mi to wyszło. W routerze mam coś jak DDNS, gdzie wpisałem ustawienia (login, hasło i host w DynDNS). Czy będę musiał korzystać mimo tego z klienta ez-ipupdate, mimo iż tam (w routerze) ustawiłem mu DynDNS?
Soft na serwerze:
Apache 1.3.35
PHP 4.4.2
MySQL 4.0.27
Proszę o pomoc. Bardzo zależy mi na tym i będę baaardzo wdzięczny :).
pytanie masz zewnetrzne IP ? bo jesli nie to raczej sie nie da tak zrobic zeby ktos z zewnatrz widzial twoja strone
Router ma przypisany zewnętrzny IP (MAC karty sieciowej zintegrowanej w kompie z windowsem jest przypisany routerowi, a ten mac ma przypisany zewnętrzny IP).
przełóz sieciowke z kompa z windowsem do kompa z debiana najlatwiej chyba tak :-)
Wolałbym jakoś, żeby świat zewnętrzny oglądał strony na moim serwerze, nie przy użyciu metody "przełóż sieciówkę" tylko jakoś skonfigurować ten mój router.
no mysle ze nat statyczny na port 80 ip debiana zalatwi sprawe
jak ktos bedzie zadal polaczenia z twoim ip zewnetrznym na porcie 80 ruter bedzie wiedzial wtedy ze ma polaczyc z tym kompem a potem to juz apache go obsluzy
Jak to zrobić? Wybaczcie moje pytania, ale jestem nowy w tym biznesie, ale chętnie się czegoś nauczę.
Moze o to chodzi
http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?show … 711&st=15
?
Ustawiłem jak według tego tutka w Searchengines. Stronkę można oglądać przez wpisanie http://jozekpalka.dyndns.org. Pozostaje jeszcze jeden problem.
Jak sprawić, by można było się łączyć z moim serwerem przez FTP (przez wpisanie w kliencie np. we FlashFXP jozekpalka.dyndns.org, login : (costam) haslo: (costam))? Bo w tej chwili jak tak robię to owszem, wywala mi komunikat:
WinSock 2.0 -- OpenSSL 0.9.7g 11 Apr 2005 [R] Connecting to jozekpalka.dyndns.org -> DNS=jozekpalka.dyndns.org IP=82.177.30.11 PORT=21 [R] Connected to jozekpalka.dyndns.org [R] Connection failed (Connection lost) [R] Delaying for 120 seconds before reconnect attempt #1 [R] Retry attempt Aborted
Mogę się tylko podłączać i wysyłać na FTP korzystając z adresu sieci lokalnej 192.168.0.103.
EDIT
Już sobie poradziłem. Wystarczyło przekierować porty na routerze dla FTP. Dzięki wielkie za pomoc.