Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hmm troche pomieszalem w systemie i boje sie wylaczyc debiana bo moj grub juz stracił w menu.lst wpis do bootowania windy a teraz boje sie ze nawet debiana nie zbootoje.
Jest moze jakas komenda żeby tak jak przy instalacji debiana grub wygrył sobie systemu i uzupełnił sam pli menu.lst ?
Czekam na włączonym kompie :-/
A polecenie
update-grub
?
Dziex ale windy nie wykrywa.
Zapodałem
debian:/usr/src/linux-2.6.11# grub-install /dev/sda Due to a bug in xfs_freeze, the following command might produce a segmentation fault when /boot/grub is not in an XFS filesystem. This error is harmless and can be ignored. xfs_freeze: specified file ["/boot/grub"] is not on an XFS filesystem Installation finished. No error reported. This is the contents of the device map /boot/grub/device.map. Check if this is correct or not. If any of the lines is incorrect, fix it and re-run the script `grub-install'. (hd0) /dev/sda
Nie kumam tego języka :] Czy grub sie zainstalowal porawnie?
Kurcze, nie mam windowsa. W każdym razie pokazuje u Ciebie jakiś błąd, ale jednocześnie jest napisane, że jest "nieszkodliwy i może zostać zignorowany".
Hmm... Zawsze możesz spróbować ręcznie dodać do /boot/grub/menu.lst wpisy dotyczące windowsa:
title Windows 95/98/NT/2000 root (hd0,0) makeactive chainloader +1
Jeśli polecenie update-grub skończyło się powodzeniem, to debiana odpalisz. :) To moje zdanie, ale lepiej gdyby ktoś kompetentny to potwierdził. ;)
Spox debian sie odpala :)
Ale mi widne wcieło.
Wpis uzupełniłem odnośnie windy.
Jasny gwint chyba polecenie grub-install /dev/sda1 wykasowalo mi windowsa :///////////
A musze mic dostep do powerpointa bo ten z Oo cos bledy wywala :////////