Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zachciało mi się kompilować kernel, a co? Ja też chcę!!! Ino tak, po wpisaniu czegoś w typie make-kpkg --revision=kernelMoj.1 kernel_image konfiguracja polega na wpisywaniu tak, nie , itd. A tego jest multum. Mozna inaczej?
Mój lspci
0000:00:00.0 Host bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] 745 Host (rev 01) 0000:00:01.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] Virtual PCI-to-PCI bridge (AGP) 0000:00:02.0 ISA bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS85C503/5513 (LPC Bridge) 0000:00:02.2 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.0 Controller (rev 07) 0000:00:02.3 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.0 Controller (rev 07) 0000:00:02.5 IDE interface: Silicon Integrated Systems [SiS] 5513 [IDE] (rev d0) 0000:00:02.7 Multimedia audio controller: Silicon Integrated Systems [SiS] Sound Controller (rev a0) 0000:00:0d.0 Communication controller: Conexant HCF V90 56k Data/Fax/Voice/Spkp PCI Modem (rev 89) 0000:01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV11 [GeForce2 MX/MX 400] (rev b2)
I jakie pacze warto,
hmmm... pytasz o narzedzia do konfiguracji kernela przed kompilacja?
Bo przy tradycyjnej metodzie masz "make config" wlasnie taki masochistyczny yes/no ; lubiany przez wszystkich "make menuconfig" i graficzny "make xconfig".
Ino ja pakiet .deb robię i nie mam pojęcia jak zrobić make xconfig czy make menuconfig zamiast make config Na początek chce tylko tyle, bo przy 30- 40 pytaniu dostaje nerwicy.
Odpowiedział bym bezczelnie skorzystaj z funkcji szukaj na forum...ale ze mam 50 km do Ciebie i pewnie zawitam kiedys do grodu nad wisła to tak..;D
Wejdz w /usr/src/ tu powinienes miec katalog ze źródłami swego kernelka wejdz w ten katalog i wydaj polecenie make menuconfig i bedziesz miał menu z opcjami do wyboru.
Pozdrawiam :););) i powodzenia:)
Do make xconfig to chyba potrzebne : libqt3-headers i libqt3-mt-dev.
Wiem, jak się niedebianowo odpala menuconfig czy xconfig. Ja chce robiąc pakiet deb mieć make menuconfig. Czyli debianowo żeby było. Pakiet ma wyjść. .deb
Bo tam tylko jest make config i te setki pytań ..... Zgroza.......
Zrób normalną konfiguracje poprzez make menuconfig
potem wydaj make-kpkg kernel_headers kernel_image modules_image //czy jak się to tam robi
i bedziesz mieć paczke w /usr/src/
Na stałe to system plików+obsługe multi I/O. Reszta co się da to moduł. A tego czego oczywiście nie masz to nie zaznaczaj wogóle. reszta to ten piekny link kompilacja_jądra_26 czy jak mu tam.
Co do patchy to ja dorzucam standard kernel-patches-debiliana + kernel-patch-bootsplash (lubie ładny wygląd). Jeśli masz swira na punkcie bezpieczeństwa to łatki patch-o-matic (ale niektóre sa oznaczone jako "działające tylko u swych twórców" :-) ), jeszcze w repozytoriach (zalezy jakie masz) możesz znaleźć jakieś cię interesujące - wszystko zależy co chcesz mieć.
P.S. Nie opłaca się robić ramdysku (initrd.img) - ale pamiętaj wtedy o fs'ie i chipsecie.
ja polecam patch nitro tylko z niewiadomych względół nie udało mi się jeszcze zrobić bootsplash`a tzn. tym programikiem jakimś splash utils bo się nie kompilowało.. ktoś wie czemu??
A ten pacz nitro to co daje konkretnie?
uznawany jest za patch który daje największego kopa kompowi...
Uważany za patchset dający największego "kopa" Linuksowi. Oparty zawsze na najnowszych, niestabilnych źródłach, zawierający serie poprawek zwiększających szybkość działania komputera. Dla zwolenników mocnych wrażeń :)
To jego stronka: http://www.stud.uni-karlsruhe.de/~uyavl/public/nitro-sources/
I w każdym katalogu jest plik series z zapisem wszystkich patchy i poprawek może ci się przyda
Jak pierwszy raz kompilujesz to zrób to na czystym jądrze.
robiłem wg tego faqa i jestem w pełni zadowolony. Zainstaluj paczki ktore Bodzio wypisał a ja osobiście ci polecam do konfiguracji make menuconfig jest bardzo przejrzyste. I konfigurujesz w katalogu z rozpakowanego jądra.
http://www.dug.net.pl/faq/index.php?kat=6&id=79 … b92c2809d487e
jak zrobisz wg tego przepisu to otrzymasz w końcowym efekcie deb. ja do tego co w faq dodaje:
make-kpkg --revision=mojejajco1 kernel_image kernel_headers kernel_source | tee kompilacja.log i mam wzystko potrzebne do instalacji nvidii bo z tego co widze to ją masz.
A na koniec możesz sobie przejżeć log z kompilacji.
Qudłaty mi poradził
podstawowa sprawa - to co masz pod pci/agp - to na modul (dziek on board - tez modul)
Obsluga czipsetu, ide/ata,sata, system plikow / - na stale
i jak narazie wszystko działa
mam durona to --arch k7 mam wpisać?
k7
Agay, bądź mężczyzną - zrób to....
Właśnie robie. Już drugi raz. k7 wywaliło mi kompilację. W sumie to mogę sobie to wpisać w qconfig, ale ładniej by było, aby to w nazwie pakietu było.
Idrugi raz kicha. Ale tym razem bootsplasha miałem.
Za czwartym razem się udało. initrd dałem i poszło jak burza. I pikny bootsplash jest. I chyba wszystko działa. Dźwięk jest, internet jest, mycha działa, dvd i cdrom działa. Potem pobawię się w dalszą konfigurację.
Robię sobie instalację nvidii a tu nie ma w linux-headers pliku scripts/mod/modpost , **** jako targety dałem kernel_image kernel_headers co jeszcze?
Robię sobie instalację nvidii a tu nie ma w linux-headers pliku scripts/mod/modpost , **** jako targety dałem kernel_image kernel_headers co jeszcze?
A która wersja sterów i kernela? Na 2.6.17.1 i Nvidia 8762 poszło bez problemu.
Sprawdź nazwy katalogów w /usr/src (ewentualnie porób symlinki na linux-headers-<twoja_wersja> lub samo linux-headers ;-) ) i sprawdź czy /lib/modules/kernel/<twoja_wersja>/build wskazuje na dobre nagłówki.
instalator twierdzi, iż nie ma tego pliku i go też faktycznie nie ma. Nie ma go w 100% . instalator nie da rady znależć tego pliku, bo go po prostu nie ma. Tak budowałem jajco
make-kpkg --config xconfig --revision mpk3 kernel_headers kernel_image --initrd
make-kpkg --config xconfig --revision mpk3 kernel_headers kernel_image --initrd
A nie powinno być: make-kpkg --config xconfig --revision=mpk3 kernel_headers kernel_image --initrd ?
A nie powinno być: make-kpkg --config xconfig --revision=mpk3 kernel_headers kernel_image --initrd ?
To od tego nie mam tego pliku scripts/mod/modpost ?
Mi się wydaje, że nie. On jest w stablowych kernel-kbuild, da się jako target dać kernel_kbuild ?
Proponuję skonfigurować kernela przez
make randconfig
Przed wykonaniem polecenia poczytać README.