Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Jakie paczki dodac aby mozna bylo w pelni korzystac z LaTeXa (zarowno sam program jak i dodatkowe paczki z obsluga jezyka polskiego) ? Prosze o pomoc.
Zaintaluj tetex-bin i tetex-extra. W tych paczkach bylo wszystko co bylo mi potrzebne do pisania pracki w latexie. A jesli chcesz jakis edytor textu do latexa to jest kile, ale ja preferuje jakis normalny i sklad w konsoli :-)
Z edytorów całkiem przyjemny jest gvim plus pakiet vim-latexsuite
Co do obslugi j. polskiego , zwlaszcza znakow diakrytycznych
nalezy dac nastepujace pakiety .
usepackage[latin2]{inputenc} %latin2 odpowiada za kodwanie ISO-8859-2
usepackage{polski}
dzieki serdeczne Wam wszystkim :)
documentclass[a4paper,10pt]{report} usepackage[polish]{babel} usepackage[T1]{fontenc} usepackage[latin2]{inputenc} %opening title{tytuł} author{Graffi} begin{document} maketitle thispagestyle{empty} special{background rgb 0 1 0} %pagecolor[rgb]{240,240,30} newpage chapter{podtytuł :P} kładką szła ładna jękiwała dużo mówiac dobrą którą dość brzęczała małomówiących truteń grzmiący prędko brzęków błyszczących pojękujacych szybkorwących małomówiących błękitnooka czarownicą papierową nadzwyczajną pierwszomajową end{document}
to mi się nie kompiluje, a powinno
czego mi brakuje - bo po paru godzinach szukania chole... mnie bierze :(
zgóry DZIEKI za pomoc :)
edytor kile
EDIT:
w sumie błąd by się pewnie przydał :P
[LaTeX] pierwszy.tex => pierwszy.dvi (latex) [LaTeX] finished with exit status 1 /usr/share/texmf-tetex/tex/latex/base/fontenc.sty:100:Font T1/cmr/m/n/10=ecrm1000 at 10.0pt not loadable: Metric (TFM) file not found. fontencodingencodingdefaultselectfont [LaTeX] 1 error, 0 warnings, 0 badboxes
EDIT2:
problem juz nieaktualny troche bo zastosowałem wpis odnośnie polkich literek tak jak podał anonimek ale to co zacytowalem na początku mojej wypowiedzi mi się kompilowało kiedyś....
ciekaw jestem co jest nie tak - a dlaczego teraz się nie kompiluje - swego czasu system czyściłem z "niepotrzenych" pakietów :(