Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam
czy debian obsluzy plyte dwuprocesorowa a do tego 2x procek dwurdzeniowy??
szef chce zmienic serwerek i pytal sie mnie czy na czyms takim pujdzie debian.
zadziala to??
Torchę mało danych, jakie procki? Tu masz archtektury na jakich działa Debian http://www.us.debian.org/ports/.
PS. Do czego będzie służyła ta maszyna, że aż potrzebne są dwa dwurdzeniowe procki??
Spokojnie bedzie Debian dzialal. Nalezy tylko w kernelu ustawic
Processor type and features ---> [*] Symmetric multi-processing support (4) Maximum number of CPUs (2-255)
To jest wlasciwie najwazniejsze. Rekompilowac w zasadzie zadnych programow nie musisz, bo tak naprawde malo ktory bezposrednio mozna skompilowac z opcja wykorzystania wiekszej liczby procesorow. Wezmy np. gentoo, bo tam najlatwiej sprawdzic: z calego ogromnego repozytorium tylko dwa programy uzywaja flagi smp (czyli wlasnie tej odpowiedzialnej za uzycie wielu procesorow): gimp i charm.
A wlasnie tez sie dolaczam do poprzedniego pytania: jaka to bedzie architektura?
PS. Do czego będzie służyła ta maszyna, że aż potrzebne są dwa dwurdzeniowe procki??
PS. Moim zdaniem pytanie jest troche bez sensu, bo ja np. bardzo chcialbym miec taka maszyne: do zabawy ;-)
Jaki sprzet konkretnie to nie wiem. Wiem tylko, ze ma dosyc duzy zamiar kupic plyte dwuprocesorowa i do tego 2 procki dwurdzeniowe.
Dzieki za rozjasnienie sprawy.
Pozdrawiam
@ cespenar
Trochę droga ta zabawka ;-)
Nicram, czy my się czasem nie znamy z matrox3d czy to tylko przypadek?
Nicram, czy my się czasem nie znamy z matrox3d czy to tylko przypadek?
oj to chyba przypadek
podłącze się do tematu ze swoim pytaniem:
nie długo prawdopodobnie będę posiadaczem serwerka IBM IntelliStation M Pro
(2 x PIII, 512 MB RAM ECC, dysk SCSI) w związku z tym mam pytanie: czy mogą wystąpić jakies problemy z instalacją debiana na nim (obraz netinstall)? po zainstalowaniu już sobię skompiluję odpowiednio kernela
podłącze się do tematu ze swoim pytaniem:
nie długo prawdopodobnie będę posiadaczem serwerka IBM IntelliStation M Pro
(2 x PIII, 512 MB RAM ECC, dysk SCSI) w związku z tym mam pytanie: czy mogą wystąpić jakies problemy z instalacją debiana na nim (obraz netinstall)? po zainstalowaniu już sobię skompiluję odpowiednio kernela
u mie nie bylo zadnych problemow