Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Oto fragmet programu
#!/usr/bin/perl -w ----{ciach}----- @pomocnicza = split(" ", @arp_table[$i]); $x = "@pomocnicza[0]"; $x =~ s/ //g; $hw = "@pomocnicza[1]"; $hw =~ s/ //g;
pu uruhcomienu wywala mi... cus takiego jak sie tego pozbyc....
Scalar value @arp_table[$i] better written as $arp_table[$i] at ./starp line 55. Scalar value @pomocnicza[0] better written as $pomocnicza[0] at ./starp line 57. Scalar value @pomocnicza[1] better written as $pomocnicza[1] at ./starp line 60
pewnie trzeba bedzie sie na C przesiasc.... bo ten perl jest dziwny....
Scalar value @arp_table[$i] better written as $arp_table[$i] at ./starp line 55. Scalar value @pomocnicza[0] better written as $pomocnicza[0] at ./starp line 57. Scalar value @pomocnicza[1] better written as $pomocnicza[1] at ./starp line 60
Od razu mówie, że sie kompletnie nie znam na perlu. Ale te komunikaty chyba mówią o tym, żeby zmienić odpowiednio @arp_table[$i] na $arp_table[$i] bo tak jest "better" , bo to sa "skalar valuse" czyli chodzi chyba o tablice. To tylko taka uwaga, jeśli jest to głupie co napisałem (bo sie nie znam :) ale próbuje pomóc) to niech moderator usunie tą wypowiedź :)
W sumie ciekawi mnie też czym sie różni zapis z $ od z @ na poczatku nazwy.
a wiec wyjasniam wszystko co zaczyna sie od znaku "@" to tablica a wszystko co zaczyna sie od "$" to zmienna... co do tablic to jeszcze np
@tablica - to ejst tablica z cala zawartoscia....
@tablica[0] - to jest pierwszy element w tablicy
a co do programu to w tablicy @arp_table siedza wartosci w postaci np
"1 00:20:20:30:12:12"
czyli koncowka Ip + MAC procedura przepisuje wartosc do innej tablicy o nazwie @pomocnicza
@pomocnicza = split(" ", @arp_table[$i]);
nastpenie pierwszy elmemeny tablicy (konvowka IP) jest przypisywany do zmiennej oraz usuwane sa z tej zmienne wszystkie spacje......
$x = "@pomocnicza[0]"; $x =~ s/ //g;
ale i tak dalej cos jest nie tak.....
O spurubowalam otraktowac ta tablice jak zwykla zmienna i ine mam tych errorwo dziala dzieki...
:D To sie zdziwiłem. Spodziewałem się że walnąłem głupote, bo nie mam o perlu pojecia. No ale skoro działa to sie ciesze. Perlem sie na razie nie bede interesował, musze C/C++ obiektowe rozkminić w końcu.
obiekty swietna sprawa :]
co co C++ to musze sie za niego wziasc na powaznie poniewaz perl niestety za wolno sie rozwija np obsluga ncurses w num strasznie kuleje a w C to jakos fajniej sie robi....
pozatym program skompilowany w perlu jest strasznie tlusty....
no kurcze czytam krótyś tam art i nie podoba mi się podświetlenie
u mnie na monitorku jest tak to ciemne że myszko zaznaczam aby przeczytać idzie to zmienić?
KOLORY sa tymczasowe....
bo przerabiam forum jak skoncze bede sie zastanawiac na deseniami odcieniami itp pierdolami....
staram sie robic wszelkie zmiany tak aby nie przerywalo to funkcjownowania forum////
Strony: 1