Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-05-10 11:27:13

mikul - Użytkownik

mikul
Użytkownik

Xsy po instalacji sterow nvidii dzialaja tylko po root'em

Witam. Zainstalowalem stery nvidii i xsy odpalaja tylko po rootem. drugi urzytkownik ktorego uzywam nie odpala xsow.

Mam jakis plik w katalogu domowym .xsession-errors i chyba tam jest wszelkie info o nim ale ni potrafie skopiować jego zawartości tutaj. Jak mam to zrobic? Chyba że mam podać zawartość innego pliku.

Prosze powiedzcie co mam zrobic.

System instalowalem z netu, sama podstawe, potem doinstalowalem xorg i kde 3.5.dzialo ok az zainstalowalem nvidie. Jak wejde do xsow pod rootem to w menu mam dostepne jakies "Nvidia Xserver setting" wiec chyba sie zainstalowala.

#2  2006-05-10 12:05:55

x-dos - Członek DUG

x-dos
Członek DUG
Serwis

Re: Xsy po instalacji sterow nvidii dzialaja tylko po root'em

Błedy Błedy - czytaj błedy ;) to nie jest windows ze cos sie popsuło bo Blablabla i nikt nie wie o co chodzi. Jak uruchamiasz Xy i cos idzie nie tak to bedziesz mial napisane (EE) i co dokladnie nie chce działać. Czy zmieniłeś w pliku configuracyjnym zeby ladowal modół 'nvidia'. Czy usunąłeś linijki z sekcji Module:

Load "dri"

Load "GLcore"

oraz należało by dopisać

Load "glx"

Ale pierwsze co zrób to napisz powód dla jakiego sie nie uruchamia (błedy) I wtedy juz wszystko jasne

#3  2006-05-14 16:29:23

mikul - Użytkownik

mikul
Użytkownik

Dzieki bardzo za odpowiedz i sory ze sie nie odzywalem ale nie moglem. Debiana zainstalowalemod nowa. Wiem ze ze nalezy czytac bledy niestety ja raczej zaczynam z debianem i najczesciej tych bledow nie rozumiem.

Co do tych wpisow to tak mialem zrobione a i tak nic z tego nie bylo.

Ale mam pytanie- jak skopiować tekst z pliku w trybie tekstowym(czy za pomoca mc czy jak, i w jaki sposob, bo za cholere nie moglem tego zrobic)? aby potem wlasnie wrzucic jego zawartosc na forum. Dzieki bardzo.

A tak w ogole to linux fajny system ale trzeba byc zapartym jak MÓŁ - bo inaczej to juz po jednym dniu czlowiek powie ze to jakas lipa - oczywiscie z powodu wlasnego braku wiedzy i nerwow.

HAHAHAHHAhahahhahaaaaaa

#4  2006-05-14 17:36:52

rogos - Moderator

rogos
Moderator

Kod:

cat /etc/plik > plik-do_zapisu      

zawartosc /etc/plik zapisuje w plik-do_zapisu
ewentualnie:

Kod:

cat /etc/plik

to Ci druknie zawartosc na ekranie

http://img88.imageshack.us/img88/1856/imageslg0.png

#5  2006-05-16 18:43:33

cespenar - Członek DUG

cespenar
Członek DUG

Witam. Zainstalowalem stery nvidii i xsy odpalaja tylko po rootem. drugi urzytkownik ktorego uzywam nie odpala xsow.

Tak sobie mysle, ze znam do tego rozwiazanie, bo widze ze nikt niczego konkretnego nie napisal:

Kod:

# echo "allowed_users=console" >> /etc/X11/Xwrapper.config

albo (a moze przede wszystkim?):

Kod:

# dpkg-reconfigure x11-common

Polecam to drugie. Dopiero ostatnio wybadalem, ze jest to odpowiedzialne za wygenerowanie pliku 

Kod:

/etc/X11/Xwrapper.config

Linux registered user #346191