Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-05-08 14:30:12

pbien - Nowy użytkownik

pbien
Nowy użytkownik

ssh i mac adres

Witam
Mam pytanie.
Potrzebuję zrobić tunel ssh z weryfikacją najlepiej mak adresu k sieciowej lub rutera.
Oto cały opis sytuacji mianowicie mam z jednej strony postawiony serwer ssh na łączu DSL (stały ip) z drugiej zaś strony jest neostrada ze zmiennym ip ale podłączona przez router o konkretnym mac- adresie.
Potrzebuję zestawić pomiędzy tymi dwoma urządzeniami tunej ktury bedzie przepuszczał zdalny pulpit windowsa.
Zrobiłem to przes połączenie putty ale nie ma on weryfikacji komputera a chodzi o to by dakładnie jeden lub kilka komputerów z danej placówki mogło sie połączyć.
Prosił bym o pomoc.
serwer jest postawiony na debianie a połączenia  przychodzące do niego wykonywane sa z windowsa.
Pozdrawiam PB

#2  2006-05-08 18:08:19

xanax - Członek DUG

xanax
Członek DUG

Re: ssh i mac adres

Przy pomocy dwóch debianów z obu stron na stałe możnaby zrobić vpn over ssh, ale jeśli masz windows'a to zainstaluj sobie open ssh for windows przeczytaj to http://jakilinux.org/aplikacje/sztuczki-z-ssh-2-tunele/ i mam nadzieje że to rozwiąże twój problem. Będziesz mógł wtedy zrobic sobie tunel w postaci zwrotnego tunelu ssh:

Windows (połączenie musi zostać otwarte z win) ----server/router ==internet

intrenet === server (dsl)

Dzięki takiemu ustawieniu na serwerze będziesz miał lokalnie (na serwerze DSL) otwarty port i mozesz zrobić z nim dalej co chcesz np. wystawić w świat.

Stopka forum