Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam w domu dwa komputery:
Jeden ma zainstalowanego Windowsa XP Home Edition SP2 z dwiema sieciówkami (z czego jedna jest podłączona kablem "cross" z komputerem z Debianem)
Drugi ma zainstalowanego Debiana Sarge 3.0
Co chcę zrobić:
Chcę, aby Windows udostępnił połączenie internetowe komputerowi z Debianem. Proszę o pomoc, gdyż walczę z tym od kilku godzin i nic mi nie wychodzi.
Pozdrawiam.
normalnie udostepniasz polaczenie sieciowe tak jak na inna winde ;p a w debianie wpisujesz getaway NumerIP kompa z winda i juz masz net :)
Czyli muszę ustawić np. tak?
[URL=http://imageshack.us][/URL]
ja tak mam :D
i po zainstalowaniu polaczenia na windzie dalem udostepnianie i nic nie zmianialem, a debian od razu przez dkcp wykryl wszystko, nic nie musialem ustawiac- na zadnym distro nie mialem problemow, probowalem gentoo, debiana, fedore, madrake, i na kazdym byl net od razu- bez problemu
rada: nie mieszaj nic, sprobuj na defaulcie ;]
jeżeli to co pokazałeś to kongiruracja na Winustrojstwie sieciówki drugiej
nei to jest "pierwszej"
Nie, to jest konfiguracja mojej drugiej sieciówki (tą z której prowadzę sygnał do Debiana).
czyli jak to jest konfiguracja drugiej sieciówki to widze żę coś dopisywałeś bo właśnie sam Win zostawiłby tam tylko IP i Maskę (czyli to co potrzeba) i tak też doradziłem zebyś zrobił, ale jak kolaga po mnie napisał najlepiej zostaw na automatycznych i debiana na DHCP
a jak chcesz ręcznie to tutaj zostaw wpisane IP i Maskę
a na debianku z tej samej podsieci ustaw IP, taką samą Maskę, jako bramę IP tego Window$a jako DNS też tego windowsa - i powinno ładnie chodzić :)
Już sobie poradziłem :D :D :D :D :D. Co zrobiłem?
1. Z ustawień karty sieciowej na Linuxa w Window$ie usunąłem bramkę domyślną (zostawiłem adres IP i maskę podsieci).
2. W obu kartach zaznaczyłem usługi DHCP, DNS, Serwer Telnet, UPNP (TCP i UDP).
Wszystko działa jak należy (testowałem na Slackware 10.2 bo chwilowo Debiana nie mam)
Strony: 1