Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
:) mam aptitude, lubie go uzywac ale przypadkiem wcisnąłem upgrade systemu i zaznaczylo mi sie miliardy pakietów do usuniecia/uaktualnienia/zainstalowania. Jak wylaczyc ta aktualizacje, te zaznaczenia pakietów
Podejrzewam, że nie używałeś aptitude od początku przy instalacji pakietów, stąd te problemy. Najlepiej używać tylko aptitude do insalacji.
Możesz wyłączyć opcje:
- Automatyczna instalacja rekomendowanych pakietów
- Automatyczne usuwanie nieużywanych pakietów
w menu opcje -> zależności. To powinno pomóc, ale wtedy aptitude straci swoją "moc".
to powinna być ta opcja:
PS: ja też lubię aptitude :)
Wątek jest stary ale znalazłem fajną opcje :)
Może tutaj nie zablysne ale w aptitude w menu pakiet jest opcja Pozostaw :
Wystarczy "przelecieć' dwukropkiem wszystkie pozycje drzewa pakietów i po sprawie :D
A ja nie lubie aptidute i deselecta i mc dlaczego bo wyglodaja jak bym mial commodore.Tez wlasnie wtaki sposob sobie namiszalem nie lubie w aptitude + i - i.t.d wole console i synaptica
jest prosciej i jasniej aptitude to skansen ,ktory rowna sie atari sharp i commodore
No wybacz ale ja nie chce cie obrazic
A ja nie lubie aptidute i deselecta i mc dlaczego bo wyglodaja jak bym mial commodore.Tez wlasnie wtaki sposob sobie namiszalem nie lubie w aptitude + i - i.t.d wole console i synaptica
jest prosciej i jasniej aptitude to skansen ,ktory rowna sie atari sharp i commodore
No wybacz ale ja nie chce cie obrazic
A kto Ci broni używania aptitude z linii poleceń?
A ja nie lubie (...) mc
Potega drzemie w szczegolach. MC rLz :)
A ja nie lubie aptidute i deselecta i mc dlaczego bo wyglodaja jak bym mial commodore.
chciałbym mieć takie zabawki na starym C64 ;)
zauważ jednak, że aplikacje w curses działają szybciej i potencjalnie są mniej zabugowane niż kolorowe okienka pod iksami
Większość ludzi nie docenia konsolowych narzędzi. Większość ludzi panikuje jak zaliczy awarię iksów. :)
Curses to potęga.
A z aptitude korzystam tak jak z apt-geta. Tylko opcji moo nie ma. ;)
Oprócz aptitude lubię również mocp, irssi, mc, rtorrent i wiele innych.