Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czytałem na FAQ jak je zrobić na dysku i także APT HOWTO ale po tych czynnościach gdy robie apt-get update to przy moim repozytorium wywala
Ign file: DEBS/ Release
ale przedtem wszystko poszło ładnie
# dpkg-scanpackages DEBS plik | gzip > DEBS/Packages.gz ** Packages in archive but missing from override file: ** openoffice.org-debian-menus openoffice.ux.pl-base openoffice.ux.pl- calc openoffice.ux.pl-core01 openoffice.ux.pl-core02 openoffice.ux.pl-core03 openoffice.ux.pl-core03u openoffice.ux.pl- core04 openoffice.ux.pl-core04u openoffice.ux.pl-core05 openoffice.ux.pl-core05u openoffice.ux.pl-core06 openoffice.ux.pl- core07 openoffice.ux.pl-core08 openoffice.ux.pl-core09 openoffice.ux.pl-core10 openoffice.ux.pl-draw openoffice.ux.pl- emailmerge openoffice.ux.pl-gnome-integration openoffice.ux.pl- graphicfilter openoffice.ux.pl-impress openoffice.ux.pl-javafilter openoffice.ux.pl-math openoffice.ux.pl-pyuno openoffice.ux.pl- spellcheck openoffice.ux.pl-testtool openoffice.ux.pl-writer openoffice.ux.pl-xsltfilter Wrote 28 entries to output Packages file.
Oco biega?
Swoją drogą niepotrzebnie dla openoffice robisz lokalne repozytorium. Wystarczy że wejdziesz do ropakowanego katalogu OpenOffice - ale NIE do katalogu /DEBS.
Potem wykonujesz polecenie:
dpkg -i -R DEBS
ja robie tak i dziala polowicznie:
1. deby do katalogu np. /root/repozytorium
2. polecenie
dpkg-scanpackages -m repozytorium /dev/null | gzip -9c > repozytorium/Packages.gz
3. w etc/apt/sources.list:
deb file:/root repozytorium/
4. plik preferences:
Package: * Pin: origin "" Pin-Priority: 999
^^ tak w teorii powinno sciagac najpierw z lokalnych ( u mnie nie dziala)
Package: * Pin: release o=Local Pin-Priority: 990
i w pliku Release w katalogu z debami:
Archive: Component: Origin: Local Label:
^^ tak podobno dziala (nie u mnie). Ja jak chce cos z lokalnych to haszuje pozostale - inaczej nie umiem :(
Więc tak to dzięki za info co do instalacji o tym to nie wiedziałem tylko potem zrobiłem dpkg -i następnie wszystkie po kolei paczki wypisałem w odstępach;)
Co do jaccki to gdzie jest ten plik preferences i Release(umnie nie ma ich)oraz skąd masz te polecenia one są troche inne niż standardowe np.
dpkg-scanpackages -m repozytorium /dev/null | gzip -9c > repozytorium/Packages.gz
gdzie jest ten plik preferences i Release
plik preferences tworzysz w /etc/apt a plik Releases tam gdzie masz deby
(man apt_preferences)
skąd masz te polecenia
.
Ostatnio edytowany przez mareq (2013-11-14 05:58:29)
hmm, a o co chodzi z tym plikiem "plik" w ogóle?
ja robię tak tylko:
alias reposcan='cd /usr/local/portage && dpkg-scanpackages -m stuff /dev/null | gzip -9c > stuff/Packages.gz'
pakiety oczywiście w /usr/local/portage/stuff... i działa :)
.
Ostatnio edytowany przez mareq (2013-11-14 05:58:44)
no dobra — nie wiem :P
ale to nie jest normalne, może coś kombinowałeś dodatkowo (z plikiem "plik" na przykład)?
u mnie wchodzi czysto...
amidala / # apt-cache policy deadbeef deadbeef: Zainstalowana: (brak) Kandydująca: 0.4.4-2 Tabela wersji: 0.4.4-2 0 991 file:/usr/local/portage/ stuff/ Packages
amidala / # aptitude install deadbeef Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: deadbeef deadbeef-plugins{a} 0 pakietów aktualizowanych, 2 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 0 B/1945 kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 4927 kB. Kontynuować? [T/n/?] UWAGA: zostaną zainstalowane niepewne wersje podanych pakietów! Niepewne pakiety mogą zagrozić bezpieczeństwu systemu. Kontynuuj instalację tylko jeżeli dobrze wiesz co chcesz zrobić. deadbeef deadbeef-plugins *** UWAGA *** Powyższe problemy zostaną zignorowane ponieważ parametr Apt::Get::AllowUnauthenticated ma wartość 'true'! Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu deadbeef-plugins. (Odczytywanie bazy danych ... 61262 files and directories currently installed.) Rozpakowanie deadbeef-plugins (z .../deadbeef-plugins_0.4.4-2_amd64.deb) ... Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu deadbeef. Rozpakowanie deadbeef (z .../deadbeef_0.4.4-2_amd64.deb) ... Przetwarzanie wyzwalaczy dla man-db... Przetwarzanie wyzwalaczy dla gnome-menus... Przetwarzanie wyzwalaczy dla desktop-file-utils... Przetwarzanie wyzwalaczy dla hicolor-icon-theme... Przetwarzanie wyzwalaczy dla menu... Konfigurowanie deadbeef-plugins (0.4.4-2) ... Konfigurowanie deadbeef (0.4.4-2) ... Przetwarzanie wyzwalaczy dla menu...
===============================
... albo u mnie po prostu nie krzyczy o tym przez:
APT::Get::AllowUnauthenticated "true";
.
Ostatnio edytowany przez mareq (2013-11-14 05:59:01)
Ja zrobiłem lokalne repo z wykorzystaniem serwera www nginx na localhost i z konfiguracją reprepro.