Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Problem, to wyłączanie komputera pilotem.
W przypadku Mandrivy nie miałem z tym kłopotu, choć nie wiem dlaczego to działa :-P. W Debianie to nie dziala i nie wiem zbytnio jak to "naprawić".
Zwykły user nie może wyłączyć komputera poleceniem halt, dodałem więc zezwolenie do /etc/sudoers
Host_Alias MY_HOSTS = aisa suncez aisa=(root) NOPASSWD: /sbin/halt
Polecenie wyłączające komputer w ~/.lircrc
begin prog = irexec # remote = kworld-878 button = 0 # config = shutdown -h now config = sudo /sbin/halt mode = system end
Dla usera takie zezwolenie działa, ale już lirc "nie potrafi", bo system żąda od niego hasła.
Kołacze mi się po głowie dodanie czegoś do czegoś - grupy czy usera, albo użycie innego polecenia, albo uruchomienie irexec jako "root".
Nie mam dobrego pomysłu, może ktoś mi podpowie?
Dopisane.
Pytanie jest wciąż aktualne, tymczasem zrobiłem tak. Do sudoers dodałem
%irexec ALL=(root) NOPASSWD: /sbin/halt
Utworzyłem grupę systemową irexec i dodałem do niej swego usera. No i działa. proszę jednak o jakieś wskazówki, komentarze, może da się to zrobić poprawniej?
Odgrzebię nieco temat, choć nie wiem czy aktualne. :)
Bawiłem się trochę przy ustawianiu przełączania profili monitora.
Uruchamiałem irexec z użytkownika grzegorz, w /etc/sudoers mam
grzegorz grzegorz=(root) NOPASSWD: ALL
i poniższe w ~/.lircrc działa normalnie, bez dodatkowych grup czy użytkowników.
begin button = continue prog = irexec repeat = 0 config = sudo /usr/bin/ddccontrol -r 0xdc -w 1 pci:03:00.0-2 end