Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Chcę zainstalować system z graficznym instalatorem zostawiając @home. Czy wystarczy jak wybiorę bez formatowania, tak:
https://i.imgur.com/prmu28n.jpg
Dodam, że wcześniej było tam Manjaro, ale to taka instalacja w celu eksperymentów i uczenia się. Wcześniejszy @ (root subvolume) usunąłem.
Plasma ma tą samą wersję, więc powinno działać.
Ale według obrazka chcesz zostawić partycję root. Tak nie zadziała. Napisz może jak wcześniej był dysk partycjonowany, GPT czy może LVM?
Miałem jedną partycję BTRFS z MBR. Na niej tylko @home. Okazało się, że system po wybraniu we wcześniejszym okienku odpowiedniej opcji (system chyba wykrył, że jest MBR i nie ma partycji EFI), system się zainstalował. Tylko, że nie tworzyłem żadnej partycji dla home. Chciałem nawet postępować według tego poradnika, ale po pierwsze po wejściu w /etc/fstab wyglądał on zupełnie inaczej, tj. bez wartości UUID, a po drugie po ponownym wejściu do trybu graficznego była tylko opcja zakończ partycjonowanie i potem nastąpiła od razu instalacja. System się uruchomił z nowym home, ale tylko z jednym subvolume, tj. @rootfs. Wyglądało to dziwnie, bo po kliknięciu w Dolphin na tą partycję widziałem stary @home oraz nowy @rootfs,
https://i.imgur.com/5kuaKhT.jpg
Jak widać na screenie jeszcze myślałem, że to są stary @home i nowy @home, i chciałem przesunąć ten z / do /mnt. Ale się okazało, że to to samo. Czyli w /mnt/home były inne pliki katalogi niż w @home. Na szczęście jak podmontowałem w /etc/fstab @home do ścieżki /home to po restarcie jakoś te pliki utworzone na /home/user zostały nadpisane (tak mi się wydaje) tym co było na @home.
Szkoda, że nie ma w instalatorze dla BTRFS opcji wyboru stargo @home i od razu podmontowania go, tak żeby było przejrzyście jak przy zostawieniu starego /home przy ext4.
Może ktoś wie, czy da się przenieść taki system zainstalowany na MBR, czyli bez osobnej partycji EFI, na dysk z partycją EFI.
Na instalacji bez EFI grub jest w /boot/grub. Czy zawartość boot trzeba przenieść na partycję EFI, czy po przeniesieniu systemu usunąć /boot/grub a za pomocą chroot zapisać jakoś pliki rozruchowe do partycji EFI?
Poza tym jak robić backup na osobnym dysku bez Snapera czy Timeshifta. Czy jak się robi backup @rootfs, do którego jest podmontowana partycja EFI to na dysku z backup nie trzeba mieć osobnej partycji EFI, żeby BTRFS tam sobie wrzucił odpowiednie dane? Czy po prostu sobie zapisze na partcji dysku z backupem wszystko, czyli całą strukturę @rootfs a potem przy przywracaniu z backup odpowiednio wstawi pliki do dysku systemowego do partycji EFI? Inaczej mówiąc pytam, czy robicie osobno backup EFI i osobno partycji z @arootfs, czy jakoś razem.
Pytam, bo na razie mam wszystkie dyski z MBR i nie chce mi się wszystkiego z nich usuwać, żeby przerobić je na takie z partycją EFI.
Strony: 1