Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Próbuje edytować plik sudoers, po wpisaniu visudo otwiera się on prawdopodobnie w wewnętrznym edytorze mc a nie w vi. Efekt jest taki, że z uwagi na znak końca linii składnia pliku jest niepoprawna.
Z man visudo zrozumiałem tyle, że chyba edytor vi nie jest widoczny w ścieżce programu.
Jak to zmienić? Zarówno vi jak i sudo instalowałem z deb.
aisa:/home/suncez# whereis vi vi: /usr/bin/vi /usr/share/vi /usr/share/man/man1/vi.1.gz aisa:/home/suncez#
Próbuje edytować plik sudoers, po wpisaniu visudo otwiera się on prawdopodobnie w wewnętrznym edytorze mc a nie w vi. Efekt jest taki, że z uwagi na znak końca linii składnia pliku jest niepoprawna.
Ja edytowałem przez mcedit i nigdy nie stwarzało to problemu. Twierdzenie, że tylko edytorem vi można poprawnie wyedytować ten plik sudoers jest nieprawdziwe. Polecenie visudo daje tylko to, że sprawdza składnię pliku sudoers po zakończeniu edycji domyślnym edytorem.
Domyślny edytor możesz zmienić przy pomocy tego tekstu.
Dziękuję za odpowiedź, części dotyczącej zmiany domyślnego edytora jeszcze nie próbowałem.
Tymczasem zrobiłem kopię sudoers i wyedytowałem ten plik wprost w mc - w efekcie user uzyskał prawo do wykonania wpisanego polecenia. Potem spróbowałem z innym poleceniem przez visudo, no i tym razem, pomimo że znowu do edycji użyty był mcedit, nie było komunikatu o błędzie składni... Nie rozumiem, ale i nie wnikam co się zmieniło (pod Mandrake nie mogłem w żaden sposób poprawnie edytować pliku sudoers przez mc).
Mam jeszcze takie pytanie:
suncez@aisa:/etc$ cat /etc/hosts 127.0.0.1 localhost.localdomain localhost aisa
Czyli wpis w sudoers powinien móc mieć postać np:
suncez aisa=(root) NOPASSWD: /sbin/ifconfig
Ale poprawnie działa to polecenie tylko wtedy jeśli zamiast aisa wpiszę ALL - nie mogę wpisać takiej nazwy hosta?
suncez@aisa:~$ sudo /sbin/ifconfig Sorry, user suncez is not allowed to execute '/sbin/ifconfig' as root on localhost.localdomain
Spróbuj wpisać coś takiego:
Host_Alias MY_HOSTS = aisa
suncez MY_HOSTS=(root) NOPASSWD: /sbin/ifconfig
Po szczegóły zajrzyj pod http://forum.dug.net.pl/faq/index.php?kat=6&id=135 oraz "man sudoers"
Dziękuję, zadziałało. Jeszcze raz przekonałem się, że Debian i od niego pochodne są bardziej rygorystyczne, a może bardziej przewidywalne (to chyba właściwsze słowo) i konsekwentne od innych dystrybucji.