Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Siemano, czy warto waszym zdaniem bawić się w dockery czy lepiej zostać przy LXC i LXD? Jakie jest wasze zdanie na temat dockerów? Piszcie swoje opinie
Do zabawy dobry, ale do poważnych zastosowań lepszy będzie KVM/Qemu w trybie pełnej wirtualizacji.
A co sądzisz o kontenerach LXD? Bawię się tym i wg mnie wygląda obiecująco. Fajne jest narzędzie cloud-init.
Z różnych serwerów gdzie był cloud-init, uważam że tworzy problemy nieznane szerzej w Linuxie.
Choćby z powodu nadpisywania plików konfiguracyjnych sieci, zmienianie jej na DHCP i rozwalanie konfiguracji Ipv6 w OVH.
Miałem coś takiego na serwerze i myślałem, że mnie szlag trafi.
Każde narzędzie może być fajne albo wkurzające, czy w ogóle niebezpieczne.
Dlatego musi być sensownie i profesjonalnie skonfigurowane.
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2021-11-25 17:49:02)
To ja tak swoje trzy grosze.
Zależy co masz na myśli pisząc dockery.
Jeżeli chodzi o konteneryzacje w ogolnym słowa znaczeniu, to owszem jednak pytanie w jakim kierunku chcesz iść:
a) developera i do testów aplikacji budowania image itp - docker powinien wystarczyć, chociaż wolę podmana, skopeo i buildaha
b) admina to bardziej w orchestratory typu k8s, rancher lub OKD
Punkt b napewno bardziej przyda ci się również jakbyś chciał stawiać jakieś środowiska w chmurze, gdyż każda ma swojęgo orchestratora i na takim czymś większe możliwości
Dla punktu a nie ma to znaczenia, gdyż to tylko tworzenie obrazów pod aplikacje a uruchomić możesz praktycznie wszędzie.