Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam wszystkich.
Czy spotkał się ktoś z was z takim problemem pustego / po chroocie?
Chcę przeinstalować grub2.
Montuję partycję, później podkatalogi /dev, /sys, /proc. Wszystkie katalogi montują się poprawnie ale po chroocie jest posto.
#mount -t xfs /dev/sdc1 /mnt #mount -o bind /dev /mnt/dev #mount -t sysfs /sys /mnt/sys #mount -t proc /proc /mnt/proc # #ls /mnt bin boot cdrom dev etc home lib lib32 lib64 libx32 media mnt opt proc root run sbin srv sys tmp usr var #chroot /mnt #ls #pwd /
Robiłem to dziesiątki razy, zawsze bez problemu. Problem na Ubuntu 20.04, i ostatnim Manjaro.
Ma ktoś pomysł?
Nie jestem w stanie sprawdzić, - czy nie powinieneś wskazać powłoki dla chroota?
`chroot /mnt /bin/bash'
(nie wiem, czy potrzebny parametr dla powłoki) - piszę z pamięci.
Dzięki za zainteresowanie.
Podanie powłoki nic nie zmienia. Ale zauważyłem ciekawą rzecz. Gdy robię chroota do innej instancji linuksa na sąsiedniej partycji, wszystko działa poprawnie. Gdy próbuję chrotnąć się do opisywanego wcześniej dysku, jest pusto. Podłączałem zarówno do gniazda SATA jak przez konwerter SATA-USB.
To jeszcze tak zapytam:
- wszedłeś do katalogu /mnt ?
Może to tak prozaiczna rzecz jak zamontowanie pod /mnt partycji?
Niebardzo rozumiem.
Do katalogu /mnt montuję partycję /dev/sdc1. Wchdzę do /mnt i wyświetlam zawartość zamontowanej partycji. Jest OK. Po chroot /mnt komenda ls nie wyświetla czegokolwiek. Sam chroot działa bo jetem rootem w katalogu /.
W pierwszym poście podałem kolejne komendy i ich wynik.
Ps. Sprawdziłem też na Debianie. To samo. To nie może być problem systemowy. Ale nie wydaje mi się by był to też jakiś problem z dyskim czy partcją. Dziwne. Jak żyję czegoś takiego nie widziałem.
Strony: 1