Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Czesc
Mam dosyć stary komputer który nie obsługuje bootowania z USB ani nie posiada CD-ROMu. Mam na nim zainstalowanego bardzo archaicznego Linuxa którego nie chcę podnosić. Zastanawiam się, czy dysponując pendrivem z instalką Debiana mogę ją jakoś uruchomić z poziomu command line'a innego Linuxa? Z góry dzięki za pomoc!
Ostatnio edytowany przez DeWu (2021-07-13 22:16:19)
Ten Archaiczny Linux ma jaki bootloader? gruba 1, gruba 2?
Poza tym zajrzyj do biosu, archaiczna mobo z 2008 roku (socket 775 pod Core2duo), którą mam w szafie, obsługiwała boot z USB.
Choć nie wszyskie instalatory startowały, ale SysRescueCD i Debian wstawały z USB bez problemu.
Obraz systemu na USB pakuję zawsze przez DD, chociaż przez CAT i TEE też działało.
Obrazy wgrywałem wg tego:
https://wiki.archlinux.org/title/USB_flash_installa … ine_utilities
Stare mobo tylko nie widzialy obrazu wgranego na pojedynczą partycję pendraka, kiedy pendrak miał ich kilka.
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2021-07-18 10:56:59)
Możesz wykorzystać Plop Boot Manager.
Ja stosowałem go przez wiele lat będąc w podobnej do twojej sytuacji, natomiast pendrive przygotuj dzięki Ventoy. Opis użycia tego narzędzia znajdziesz na geekorganic.
Ostatnio edytowany przez zbig (2021-07-14 06:52:36)
Udało się gdy w BIOSie wybrałem Emulation type na Hard Disk w sekcji USB Configuration.
Najpierw pojawiał się komunikat "isolinux.bin missing or corrupt" ale jak wykonałem pendriva metodą dd[\i] (wcześniej posiadał dwie partycje) to zadziałało.
Co do gruba, miałem w wersji 2. Próbowałem [i]root (hd1,0) ale nie działało
Strony: 1