Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witajcie.
Mam w domu maszynę, która jest uruchomiona 24/7/365 z dostępem do internetu. Zainstalowany system Debian 10.8.
Mam również wykupioną póki co najtańszą nic nie świadczącą domenę i chciałbym spróbować ją przekierować na swój serwer. Obecnie na routerze mam przekierowane tylko poszczególne porty ale zastanawiam się czy nie powinienem zrobić stałego przekierowania DMZ na ten komputer.
Zainstalowałem Bind9 i pora na konfigurację.
Wzorowałem się na poradniku: https://testbench.pl/debian-serwer-konfiguracja-dns/ i tak jakbym lekko poległ. Tzn. mam kilka pytań jak to dalej pchnąć dalej by to zadziałało.
A mianowicie, wyedytowałem wymagane pliki i obecnie mam:
[b]/etc/bind/named.conf.options[/b] options { directory "/var/cache/bind"; listen-on { 127.0.0.1; }; listen-on { 10.1.1.38; }; // If there is a firewall between you and nameservers you want // to talk to, you may need to fix the firewall to allow multiple // ports to talk. See http://www.kb.cert.org/vuls/id/800113 // If your ISP provided one or more IP addresses for stable // nameservers, you probably want to use them as forwarders. // Uncomment the following block, and insert the addresses replacing // the all-0's placeholder. forwarders { 8.8.8.8; 8.8.4.4; }; //======================================================================== // If BIND logs error messages about the root key being expired, // you will need to update your keys. See https://www.isc.org/bind-keys //======================================================================== dnssec-validation auto; auth-nxdomain no; # conform to RFC1035 //listen-v6 { any; }; };
[b]/etc/bind/named.conf.local[/b] // // Do any local configuration here // // Consider adding the 1918 zones here, if they are not used in your // organization //include "/etc/bind/zones.rfc1918"; zone "testujemy.glogow.pl" { type master; file "/etc/bind/db.testujemy.glogow.pl"; allow-update{none;}; notify yes; };
[b]/etc/bind/db.testujemy.glogow.pl[/b] ; ; BIND data file for local loopback interface ; $TTL 604800 @ IN SOA testujemy.glogow.pl. root.testujemy.glogow.pl. ( 2 ; Serial 604800 ; Refresh 86400 ; Retry 2419200 ; Expire 604800 ) ; Negative Cache TTL ; @ IN NS ns1.testujemy.glogow.pl. ns1 IN A 10.1.1.38 testujemy.glogow.pl IN A 10.1.1.38
Po restarcie usługi mam:
● bind9.service - BIND Domain Name Server Loaded: loaded (/lib/systemd/system/bind9.service; enabled; vendor preset: enabled) Active: active (running) since Tue 2021-02-23 12:31:30 CET; 5s ago Docs: man:named(8) Process: 19222 ExecStart=/usr/sbin/named $OPTIONS (code=exited, status=0/SUCCESS) Main PID: 19224 (named) Tasks: 7 (limit: 2342) Memory: 15.9M CGroup: /system.slice/bind9.service └─19224 /usr/sbin/named -u bind lut 23 12:31:30 Asus-LAN.example.com named[19224]: zone localhost/IN: loaded serial 2 lut 23 12:31:30 Asus-LAN.example.com named[19224]: zone 127.in-addr.arpa/IN: loaded serial 1 lut 23 12:31:30 Asus-LAN.example.com named[19224]: zone testujemy.glogow.pl/IN: loaded serial 2 lut 23 12:31:30 Asus-LAN.example.com named[19224]: zone 255.in-addr.arpa/IN: loaded serial 1 lut 23 12:31:30 Asus-LAN.example.com named[19224]: all zones loaded lut 23 12:31:30 Asus-LAN.example.com named[19224]: running lut 23 12:31:30 Asus-LAN.example.com named[19224]: zone testujemy.glogow.pl/IN: sending notifies (serial 2) lut 23 12:31:30 Asus-LAN.example.com systemd[1]: Started BIND Domain Name Server. lut 23 12:31:31 Asus-LAN.example.com named[19224]: managed-keys-zone: Key 20326 for zone . acceptance timer complete: key now trusted lut 23 12:31:31 Asus-LAN.example.com named[19224]: resolver priming query complete
Podpowiedzcie proszę co zrobiłęm źle lub co jeszcze powinienem sprawdzić, uruchomić by to zadziałało?
Dodam, że domena jest wykupiona w masternet.pl i tam aby przekierować DNS na moją maszynę muszę podać dwa adresy NS.
Proszę o wskazówki.
W przypadku domeny ZAWSZE muszą być dwa adresy serwerów DNS.
Jeden adres robisz domowy a drugi jakiegoś publicznego DNSa, na którym stoi domena.
Plik strefy możesz zaimportować z innego serwera, zawsze gdzieś w panelu domeny można sprawdzić jego zawartość, albo dodać zezwolenie na transfer z domowego adresu i pociagnąć zawartość strefy przez polecenie dig.
czyli tak:
dig axfr domena.tld @serwer_dns
gdzie domena.tld oznacza twoją domenę a serwer_dns oznacza nazwę serwera DNS,
z którego chcesz ją transferować.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2021-02-23 16:22:56)
Jacekalex napisał(-a):
W przypadku domeny ZAWSZE muszą być dwa adresy serwerów DNS.
Jeden adres robisz domowy a drugi jakiegoś publicznego DNSa, na którym stoi domena.
Plik strefy możesz zaimportować z innego serwera, zawsze gdzieś w panelu domeny można sprawdzić jego zawartość, albo dodać zezwolenie na transfer z domowego adresu i pociagnąć zawartość strefy przez polecenie dig.
czyli tak:Kod:
dig axfr domena.tld @serwer_dnsgdzie domena.tld oznacza twoją domenę a serwer_dns oznacza nazwę serwera DNS,
z którego chcesz ją transferować.
Po wykonaniu polecenia dostaję odpowiedź:
; <<>> DiG 9.11.5-P4-5.1+deb10u3-Debian <<>> axfr testujemy.glogow.pl @ns1.masternet.pl ;; global options: +cmd ; Transfer failed.
co robię nie tak??
Masz zablokowany transfer.
W panelu administracyjnym domeny powinno być pole, gdzie podajesz adresy uprawnione do transferowania domeny.
Z resztą jak zapłaciłeś za domenę, to poślij maila do pomocy technicznej, żeby ci odpisali, jak transferować u nich domenę do swoje serwera, albo przysłali Ci plik strefy tej domeny.
Nie znam tej firmy, w której kupowałeś domenę i nie zamierzam jej poznawać. :P
Jak chcesz od zera skonfigurować domenę - (to nic trudnego), to możesz się pobawić Webminem.
Do większość usług serwerowych Webmin się słabo nadaje, ale konfiguracja domen tam chodzi dobrze.
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2021-02-23 22:39:38)
Strony: 1