Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-04-07 21:22:30

bns - unknown

bns
unknown
Serwis

Cacti i "SNMP error"

Witam

Zainstalowalem sobie Cacti

Walcze pol dnia zeby doprowadzic to do dzialania. Jak zakladam nowy 'Device' do wyswietlania statystyk wyskakuje mi error "SNMP error" a co za tym idzie nie wyswietlaja sie statystyki danego hosta.
Statystyki servera na ktorym dziala Cacti ma za to "SNMP not in use" ale sie wyswietlaja natomias kiedy go usunalem i znowu probowalem zalozyc juz sie nie wyswietlaly.. wtedy zgupialem i juz nie wiem na jakiej to zasadzie dziala (z tym sobie "poradzilem" usuwajac baze [mysql] i od nowa zakladajac ale nie w tym problem)
Na stronie jest tylko

If you see "SNMP error" instead, this indicates an SNMP problem between Cacti and your device.

super tyle to ja wiem ;)
Tylko nie wiem co zainstalowac na komputerz z ktorego sciagac ma dane Cacti.. przerylem google ale zabardzo mi nie pomoglo ;/
Zainstalowalm snmd, firewal (chyba) nie blokuje portu na ktorym dziala(161) i nic

pomozecie? :)

Pozdrawiam,
bns

#2  2006-04-09 20:35:14

bns - unknown

bns
unknown
Serwis

Re: Cacti i "SNMP error"

Statystyki servera na ktorym dziala Cacti ma za to "SNMP not in use"

poradzilem sobie z tym instalujac na serwerze snmpd i konfigurujac wedlug tego przepisu http://www.debian-administration.org/articles/366 i ustawiajac w Cacti w 'Device' opcje 'SNMP Community' na public.. zaczelo dzialac pelna para (zlicza statystyki ruchu itp) ;)
analogicznie do tego zainstalowalem na hoscie smpd i dodalem wpis do /etc/snmp/snmpd.conf

Kod:

com2sec readonly  192.168.0.0/24  public

zeby mogl snmp wysylac info na zapytania z tego przedzialu ip ale nie dziala ;/
Cacti pokazuje ciagle "SNMP error"

na serwerze dodalem wpis do iptables

Kod:

iptables -A INPUT -i eth0 -p udp --dport 161 -m state --state-NEW -j ACCEPT

161 - port udp na ktorym pracuje snmp
nie jestem guru w iptables ale mysle ze to powinno zalatwic sprawe
na hoscie mam wszystko na ACCEPT

moze macie jakies przypuszczenia czemu nie dostaje informacji serwer od hosta

Pozdrawiam,