Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam Debiana 10 xfce4. Biezaca instalacja ma juz pare miesiecy i caly czas nie bylo problemow z polskimi znakami. Dzis cos pozmienialem w ukladzie klawiatury, ale dokladnie nie panietam co. W kazdym razie w notification area na belce panelu xfce4 usunalem ikonke klawiatury i jeszcze wywalilem jezyk angielski z jakiegos okienka, do ktorego ta ikonka prowadzila. Chcialem wywalic te ikonke, bo uznalem, ze zadne dzialania w jezykach i keyboard layout nie sa mi potrzebne, bo jezyk polski pozwala w pelni obsluzyc jezyk angielski, a na odwrot nie. Jednak po tych dzialaniach przepadly mi polskie znaki i nie moge pisac polskich liter z ogonkami.
Pomimo wielu prob i googlowania nie udalo mi sie ustawic polskiego ukladu klawiatury. W keyboard settings w zakladce layout mam jako default ustawiony polski, ale w pluginie jezyka i tak wyswietla sie USA. Polska flaga wyswietla sie tylko na chwile po zmianie ustawien i za sekunde znika i na powrot jest USA:
https://i.imgur.com/MsDcn2C.png
Podaje ponizej, co pokazuja komendy zwiazane z z tym tematem:
$ setxkbmap -query rules: evdev model: pc105 layout: us options: lv3:ralt_switch,compose:rctrl u@i3 ~ $ setxkbmap -print -verbose 10 Setting verbose level to 10 locale is C Trying to load rules file ./rules/evdev... Trying to load rules file /usr/share/X11/xkb/rules/evdev... Success. Applied rules from evdev: rules: evdev model: pc105 layout: us options: lv3:ralt_switch,compose:rctrl Trying to build keymap using the following components: keycodes: evdev+aliases(qwerty) types: complete compat: complete symbols: pc+us+inet(evdev)+level3(ralt_switch)+compose(rctrl) geometry: pc(pc105) xkb_keymap { xkb_keycodes { include "evdev+aliases(qwerty)" }; xkb_types { include "complete" }; xkb_compat { include "complete" }; xkb_symbols { include "pc+us+inet(evdev)+level3(ralt_switch)+compose(rctrl)" }; xkb_geometry { include "pc(pc105)" }; }; u@i3 ~ $
Robilem tez ponowna konfiguracje:
$ sudo dpkg-reconfigure keyboard-configuration
gdzie ustawilem Polish.
Jak ustawic polski uklad klawiatury?
Ostatnio edytowany przez trzczy (2020-08-28 21:26:42)
setxkbmap pl
pomaga?
U mnie:
setxkbmap -query rules: evdev model: pc105 layout: pl options: caps:menu
setxkbmap -print -verbose 10 Setting verbose level to 10 locale is C Trying to load rules file ./rules/evdev... Trying to load rules file /usr/share/X11/xkb/rules/evdev... Success. Applied rules from evdev: rules: evdev model: pc105 layout: pl options: caps:menu Trying to build keymap using the following components: keycodes: evdev+aliases(qwerty) types: complete compat: complete symbols: pc+pl+inet(evdev)+capslock(menu) geometry: pc(pc105) xkb_keymap { xkb_keycodes { include "evdev+aliases(qwerty)" }; xkb_types { include "complete" }; xkb_compat { include "complete" }; xkb_symbols { include "pc+pl+inet(evdev)+capslock(menu)" }; xkb_geometry { include "pc(pc105)" }; };
Klikajło Xfce4 coś popsuło?
https://docs.xfce.org/xfce/xfce4-settings/keyboard
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2020-08-28 23:53:57)
Jacekalex napisał(-a):
Kod:
setxkbmap plpomaga?
Ta komenda zmieniała mi layout na polski dopóki nie kliknąłem gdziekolwiek na pulpit. Wystarczyło kliknąć na jakieś okienko i układ wracał do USA.
Ale wyguglałem w końcu rozwiązanie:
https://askubuntu.com/questions/362973/keyboard-lay … 505362#505362
Ostatnio edytowany przez trzczy (2020-08-29 01:41:05)
Ibus? co go wymaga? ja w ogóle go nie mam zainstalowanego.
Odinstalowałem ten ibus i też jest dobrze. Czyli to było coś, co narzuca na siłę układ klawiatury. Pisałem w zapytaniu, że problem pojawił się od czasu, kiedy wywaliłem jakąś klawiaturę w notification area. W okienku ibusa można włączyć pokazywanie się tej ikonki, więc ją miałem przez pewien czas ponownie. Zatem wtedy namieszałem z ibusem i dlatego była ciągle amerykańska klawiatura. Teraz nie mam go wcale i jest ok.
Nie sprawdziłem, co go wymagało. Też jestem ciekaw. Jest to program do jakichś wirtualnych klawiatur.
Strony: 1