Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wybaczcie lamerski problem ale od kilku lat informatyką zajmuję się okazjonalnie, a cały czas pojawiają się nowe rozwiązania i coś mi mogło umknąć.
Problem: potrzebuję okazjonalny dostęp do shella Debiana w sieci domowej. Zewnętrzne IP mam zmienne. Ruter nie współpracuje z żadnym z darmowych serwisów DDNS.
Z tego co się orientuję mam takie możliwości:
1. Wystawić na zewnątrz SSH i wykupić DDNS.
2. Wykupić OpenVPN.
3. Rozwiązanie kombinowane - wystawić na zewnątrz SSH, na jakiejś WWW sprawdzać połączenia z serwera Debiana, podglądać IP i na ten IP się łączyć po SSH.
Są jakieś inne możliwości? Potrzebuję mieć taką możliwość raz na ruski rok więc wolałbym jakieś rozwiązanie darmowe.
Pozdr.
Robert
Ruter nie współpracuje z żadnym z darmowych serwisów DDNS.
Nie musi. Debian potrafi współpracować z praktycznie każdym serwisem DDNS.
Co to to za router?
Jacekalex napisał(-a):
Ruter nie współpracuje z żadnym z darmowych serwisów DDNS.
Nie musi. Debian potrafi współpracować z praktycznie każdym serwisem DDNS.
Mógłbyś to przybliżyć? Skąd Debian będzie wiedział, że IP zewnętrzny się zmienił?
Ruter Netia Spot.
Mógłbyś to przybliżyć? Skąd Debian będzie wiedział, że IP zewnętrzny się zmienił?
Np tak:
#### cat /usr/local/bin/myip #!/bin/bash MOJEIP=$( curl checkip.dyndns.org 2>/dev/null |sed -e 's/.*Current IP Address: //' -e 's/<.*$//'); echo "$MOJEIP";
Wada - działa tylko po Ipv4, nie pokazuje adresu IPv6 na razie.
Router NetiaSpot?
Ja do podobnego grata z Vectry (który nie ma nawet przekierowania portów w NAT), podłączylem router z OpenWRT, a samego grata Vectry przystawiłem z w tryb mostu,
przez co publiczny IP mam na OpenWRT.
Grat pod OpenWRT to u mnie Netgear WNDR4300v1, kupiony na Alledrogo za 75 zeta.
OpenWRT to praktycznie normalny Linux, i też ma w repo skrypty do rożnych usług DDNS.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2020-03-17 19:32:52)
Cześć
Ja mam net LTE (do mnie światło jeszcze nie dotarło) i mam zrobiony reverse ssh.
na Orange Pi łacze się do swojego VPS-a poprzez unit systemd:
ConditionPathExists=|/usr/bin
After=network.target
[Service]
User=janusz
ExecStart=/usr/bin/ssh -NTC -o ServerAliveInterval=60 -o ExitOnForwardFailure=yes -o StrictHostKeyChecking=no -R 1111:localhost:22 janusz@<adres_vps> -p 2222 -i /home/janusz/grazyna.key
# Restart every >2 seconds to avoid StartLimitInterval failure
RestartSec=5
Restart=always
[Install]
WantedBy=multi-user.target
Na VPS wystawiam sobie na zewnatrz port:
firewall-cmd --zone=dmz --permanent --add-port=2222/tcp
I ładnie mogę się łączyć z zewnątrz do wewnątrz
Dzięki za pomoc. Ten skrypt do DynDNS powinien załatwić sprawę :)
R0bby napisał(-a):
Potrzebuję mieć taką możliwość raz na ruski rok więc wolałbym jakieś rozwiązanie darmowe.
Jesli chodzi o darmowe rozwiazanie to, ja do okazjonalnego ssh za NATem wykorzystuje coś takiego:
https://medium.com/@tzhenghao/how-to-ssh-over-tor-o … e-c6d06194147
nie potrzeba nawet angażować posredniczacego VPSa ze stalym ip
Warto wiedzieć. Tymczasem korzystam z dynu.com + zainstalowany ddclient i działa :) Plik konfiguracyjny wygenerowany przez pakietowy konfigurator miał jakiegoś babola ale na dynu.com dają przykład działającego.