Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Ledwo się uporałem z problemami w systemie to teraz znowu coś. Nie mogę kliknąć na ikony na pulpicie. Wszystko inne działa.Po prostu nie mogę uruchomić aplikacji z pulpitu. Natomiast jeżeli zmienię rozmiar czy ustawienie ikon wg rozmiaru, nazwy itp. to wszystko wraca do normy. Czy ktoś miał podobny problem ? Środowisko graficzne to plasma.
Plasma na Wayland czy Plasma na Xorgu?
Jaki sterownik grafiki?
Ostatnio Plasma nie zawsze wie, czy to jest aktywne okno, czy może przenosi okno.
To zauważyłem na Waylandzie.
Ale dotyczy to aktywnych okien, a nie Pulpitu, tam wszystko działa u mnie.
Pozdro
Jacekalex napisał(-a):
Plasma na Wayland czy Plasma na Xorgu?
Jaki sterownik grafiki?
Jak sprawdzić sterownik i plasme?
lspci
ps ax | grep Xorg
Sterownik, Xorg, Wayland:
inxi -G
Wynik u mnie:
Graphics: Device-1: Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics driver: i915 v: kernel Display: wayland server: X.Org 1.20.5 driver: i915 resolution: 1920x1080~60Hz OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Haswell Desktop v: 4.5 Mesa 19.1.
Xorg czy Wayland:
printenv XDG_SESSION_TYPE
albo np:
xrandr -q
Wynik u mnie
xrandr -q Screen 0: minimum 320 x 200, current 1920 x 1080, maximum 8192 x 8192 XWAYLAND0 connected 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 510mm x 290mm 1920x1080 59.88*+
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2020-01-04 19:00:21)
Posiadam Xorg. Grafika zintegrowana Intel HD.
Ostatnio edytowany przez enjoy89 (2020-01-06 10:32:13)
To wyłącz plasmę na Xorgu i spróbuj na Waylandzie, odpaloną z konsoli TTY.
odpala się poleceniem, u mnie obecnie (obecnie plasma-workspace-5.17):
/usr/bin/dbus-run-session /usr/bin/startplasma-wayland
Wcześniej (plasma-workspace >=5.15)
export $dbus-launch) /usr/bin/startplasmacompositor
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2020-01-06 15:12:39)
Można też to zmienić w SDDM, tam gdzie podajesz hasło, w lewym dolnym rogu jest wybór sesji. Na Sidzie plasma bardzo ładnie śmiga z X-orgiem, może jest coś namieszane w ustawieniach albo wyłączony tryb OpenGL.
Może też być namieszane w konfigach w $HOME, warto byłoby założyć nowego użytkownika systemowego,
i sprawdzić na nowym koncie użyszkodnika, czy są podobne objawy.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2020-01-07 02:30:32)
Dokladnie, albo nowy user do testów albo tymczasowo zmienić nazwę katalogu .config bo to środowisko ma taką przypadłość, za jak z jakich powodów zrzuca ustawienia to często ich nie przywraca i trzeba szukać, co dokładnie poleciało.