Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć, uruchomiłem apache poleceniem:
service apache2 start
W katalogu /var/www/html usunąłem pliki z rozszerzeniem .html. W katalogu /var/www tez nie ma żadnych plików. Próbowałem w miejsce index.html wstawić swoją stronkę lecz mimo to po wpisaniu adresu 127.0.0.1 nadal wyświetla mi się strona startowa apache. Po wydaniu polecenia
service apache2 stop
sprawa wygląda tak samo. Więc, w którym katalogu przechowywana jest strona startowa, i w którym pliku konfiguracyjnym zmienić ścieżkę, aby przeglądarka wyświetlała moją stronkę?
patent napisał(-a):
Więc, w którym katalogu przechowywana jest strona startowa, i w którym pliku konfiguracyjnym zmienić ścieżkę, aby przeglądarka wyświetlała moją stronkę?
Wynik tego da odpowiedź na twoje pytanie.
grep DocumentRoot /etc/apache2/sites-available/000-default.conf
Jak zmienisz w DocumentRoot folder, to trzeba zrestartować apache, z roota.
service apache2 restart
czy tak.
systemctl restart apache2.service
Dzięki, ale nie pomogło.
grep DocumentRoot /etc/apache2/sites-available/000-default.conf
dało
/var/www/html
Umieściłem w tym katalogu przykladową stronkę. Zrestartowałem apache. W przeglądarce po wpisaniu adresu 127.0.0.1 wyświetla się strona "Apache2 Debian Default Page". Zaś po wpisaniu adresu IP w sieci lokalnej 192.168.0.105 wyświetla się pusta strona. Co jest grane?
Na adresie 192.168.0.105 słuchanie ustawione?
Nie wiem jak to się stało, ale samo się naprawiło. 192.168.0.105 to moj adres w sieci, na ktorym mam otwarty port 80. Wczesniej restartowalem apache, ponownie uruchamialem komputer i nic. Odpalilem teraz laptopa po paru kilku dniach i zadzialalo... Dzięki za odpowiedzi. A tak dla scislosci to czym sie rozni localhost od adresu 127.0.0.1? Po wpianiu localhost w przegladarce wyswietla sie juz moja stronka, zas adres 127.0.0.1 wyswietla nadal "Apache2 Debian Default Page". I tak juz zaglebiajac sie w szczegoly to jaki wpis jest odpowiedzialny za to, ze 127.0.0.1 wywietla wlasnie strone apache? Sam sobie odpowiadajac powiedzialbym, ze po prostu localhost jest tlumaczone na powiedzmy "hostname -I", ale 127.0.0.1? Ciekawi mnie gdzie to wszystko siedzi ;)