Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Zainstalowałem czysty system Debian 9 bez środowiska graficznego.
Komputer się uruchamia. Po uruchomieniu czcionka mała i konsola rozjechana na wszystkie boki. Komp podłączony do TV przewodem HDMI.
Czy to problem z rozdzielczością czy może coś innego??
Jak sobie z tym poradzić ??
Jaki masz sterownik grafiki? Jaką kartę graficzną?
Grafika NVIDIA a jak sprawdzić jaki mam sterownik ??
Niestety żadne polecenie nie daje mi wyniku.
lsmod | grep video
Będzie może z 5 wyników to się zobaczy co tam siedzi.
Wcześniej musiałem już coś namieszać. Zainstalowałem od nowa system. Teraz jest czysty bez żadnego grzebania i wygląda to tak:
Ok. Zainstalowałem wg. tego poradnika:
https://www.linuxbabe.com/debian/install-nvidia-dri … ian-9-stretch
tylko coś mnie tu jeszcze jakby nie gra. W configuration: brakuje driver=nvidia. Teraz mam tak jak na zdjęciu poniżej. Czcionka wielka ale już do zniesienia. Czy teraz ją się zmienia w grub-ie??
Ostatnio edytowany przez pietrek (2019-04-29 17:27:33)
1.Jeżeli zainstalowałeś nvidia-driver (w Debianie 8, byłyby dobre), to są za nowe dla twojej karty (model gpu GT218), dla twojej są nvidia-legacy-340xx-driver w Debianie 9.
Po co instalować według jakiś stron, jak Debian ma prosty i wystarczający opis instalacji sterownika nvidii.
2. Czy potrzebne są tobie do czegoś zamknięte sterowniki w trybie tekstowym, możliwe że coś źle działa z nouveau, ale to trzeba było sprawdzić wcześniej. Na zdjęciu, tym z nouveau, wygląda prawidłowo.
3. Wymuś natywną rozdzielczość dla monitora, jak jest zła.
Sprawdzić czy obsługuje rozdzielczość monitora (z roota)
hwinfo --framebuffer
i w pliku
/etc/default/grub
zamień linie
#GRUB_GFXMODE=640x480
bez # i rozdzielczość dla FHD
GRUB_GFXMODE=1920x1080
i zaktualizuj wpis dla gruba.
update-grub
4.Po restarcie wielkość znaków ustawisz w console-setup (doinstalować jak nie ma)
dpkg-reconfigure console-setup
Możesz wybrać na przykład tak.
UTF-8 Latin2 - Europa centralna i rumuński Terminus 14x28 (tylko framebuffer) OK
Ostatnio edytowany przez jawojx (2019-04-29 20:43:36)
Strony: 1